latinica  ћирилица
28/04/2016 |  08:18 | Аутор: СРНА

Македонија биљежи раст индустријске производње

Индустријска производња у Македонији у марту је била већа за 8,9 одсто у односу на исти мјесец прошле године, подаци су Државног завода за статистику.
Индустријска производња (Фото: novilist.hr) -
Индустријска производња (Фото: novilist.hr)

Према статистичким показатељима, македонска економија у прва три мјесеца ове године остварила раст од 10,7 одсто у односну на исти период 2015. године.

У сектору рударства и вађењу камена у марту је забиљежен пад производње од 7,5 одсто у односу на исти мјесец пропшле године, у сектору снадбијевања енергијом, гасом и паром пад од 14,2 одсто, док је у прерађивачкој индустрији остварен раст од 15,4 одсто.

Раст у прерађивачкој индустрији остварен је, захваљујући увећаној производњи у прехрамбеној индустрији, призводњи пића, одјеће, машина и уређаја, електричне опреме и моторних возила, приколица и полуприколица.

Генератор раста, упркос политичкој кризи у Македонији, су увећане стране инвестиције.

Према подацима Центра за економске анализе, стране инвестиције смјештене у македонским технолошко-индустријским зонама у прошлој години оствариле су извоз од 127 милиона евра, односно 27 одсто укупног извоза Македоније.

Највећи страни инвеститор у Македонији је британска компанија "Џонсон Мети", специјализована хемијска индустрија за производњу катализатора, која у извозу на страна тржишта учествује са више од 80 одсто.

Македонска економија је прошлу годину завршила са растом од 3,7 одсто.