latinica  ћирилица
28/04/2016 |  07:49 ⇒ 09:26 | Аутор: Вечерње новости

Научници открили четврто агрегатно стање воде (ВИДЕО)

Добро је познато да се молекули воде јављају у три стања – чврстом, течном и гасовитом.
Вода - Фото: РТРС
ВодаФото: РТРС

Међутим, научници су недавно открили и четврто стање материје, а резултате објавили у часопису "Physical Reviw Letters".

Истраживачи Одјељења за енергију Националне лабораторије Оук Риџ открили су да се вода јавља у четвртом агрегатном стању када су њени молекули изузетно збијени. Тада квантни ефекти превазилазе законе класичне физике. Четврто стање научници су предвидјели прије више од четири деценије, али докази досад нису пронађени у природи.

Коначно, четврто стање откривено је у дводимензионалном материјалу сличном графену.

Физичари су довели воду у такво стање тако што су је "сабили" у сићушне канале којима је проткан минерал берил (берилијум-алуминијумски циклосиликат).

Након што су воду утиснули у пет ангстрема широке канале, њени молекули су постали делокализовани и почели да "тунелују". Тунел ефекат или тунеловање, је појава у којој атомска честица савладава потенцијалну баријеру чак и кад је њена енергија нижа од висине енергије баријере. У класичној физици тако нешто није могуће, али закони квантне то омогућавају.

Послије уласка у квантни свијет, атоми молекула воде могу да постоје у више стања истовремено. Заправо, атоми водоника развијају шест различитих симетричних оријентација око атома кисеоника, формирајући облик прстена око централног атома, умјесто да стоје као "антене" око њега, како је то уобичајено.

Атоми водоника доводе до повећавања температуре док тунелују између свих могућих конфигурација.

Према физичарима, занимљива чињеница када је ријеч о квантно спинској течности је та да атоми губе свој диполни момент, чим се нађу у новој конфигурацији. Тако молекул добија већи негативни набој с угла кисеоника, а већи позитивни са стране водоника. Када се диполни момент изгуби, вода се више не понаша као универзални растварач, јер молекули више немају способност да се везују са другим молекулима/атомима.