latinica  ћирилица
28/04/2016 |  07:38 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

СПЦ обиљежава Велики четвртак, честитке поводом Васкрса

Српска православна црква и њени вјерници, али и све православне цркве које поштују јулијански календар обиљежавају Велики четвртак у знак сјећања на Тајну вечеру Исуса Христа.

На тај дан у храмовима се служи литургија Светог Василија Великог. Ова литургија служи се десет пута годишње, на све велике православне празнике.

На Велики четвртак је установљена и Света тајна причешћа, због чега се вјерује да ће и највећим грешницима који се тог дана причесте бити опроштени гријеси.

Патријарх српски Иринеј са епископима честитао је свим вјерницима предстојећи Васкрс, поручивши да на овај свети празник саосјећамо са свим прогнаним Србима, и посебно са онима на Косову и Метохији.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је честитку поводом највећег хришћанског празника - Васкрса Његовој светости патријарху српском Иринеју, архијерејима и свештенству Српске православне цркве и свим православним вјерницима.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је честитку поводом Васкрса Његовој светости патријарху српском господину Иринеју,свим архијерејима, свештенству, монаштву и православном народу српском:

 „Поводом најрадоснијег празника – Васкрса, у име Владе Републике Српске и своје лично, упућујем срдачне честитке!  Нека радост празника Христовог васкрснућа усели у срца свих оних који славе побједу живота над смрћу и да у времену пуном искушењапразник над празницимаоснажи највеће хришћанске врлине мира, љубави и толеранције међу људима и народима.Са жељом да овај најрадоснији хришћански празник проведете у љубави, праштању и слози и да васкршња радост и нада уђу у све домове, поздрављам вас сверадосним поздравом:  ХРИСТОС ВОСКРСЕ - ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!“, стоји у честитки предсједнице Цвијановић.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић честитао је највећи хришћански празник - Васкрс Његовој светости патријарху српском Иринеју, митрополитима, епископима, свештенству, монаштву и свим православним вјерницима са жељом да празник Васкрсења Христовог проведу у добром здрављу, миру и благостању.

"У нашој, хришћанској православној традицији Васкрс је симбол побједе живота над смрћу, добра над злом, правде над неправдом, врлине над гријехом, вјечности над пролазношћу, вјере над ништавилом, будућности над прошлошћу, спасења над пропашћу", наведено је, између осталог, у честитки.

Васкрс су честитали и члан Предсједништва БиХ Младен Иванић и остали званичници из Српске.