latinica  ћирилица
27/04/2016 |  16:48 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

Савчић: Борачке категорије морају бити приоритет за запошљавање (ВИДЕО)

Борачке категорије морају бити приоритет и први на листи за запошљавање, рекао је Миломир Савчић, предсједника БОРС-а у Требињу, након састанка са представницима локалних борачких организација, локалних управа и привредницима из источне Херцеговине. Неопходна је израда социјалних карата, како би приоритет у запошљавању имале породице у којима нико није запослен.
Миломир Савчић - Фото: Screenshot
Миломир СавчићФото: Screenshot

Борачка организација Републике Српске предложиће Влади Српске да акциони план запошљавања борачких категорија буде реализивован тако да се средства намијењена за самозапошљавање преусмјере у привредни сектор, како би се трајно ријешило питање запослења. За четири пројекта у 2016. години планирано је око 15 милиона марака.

- Циљ свега овага је да БОРС уради акциони план запошљавања са конкретним приједлозима да не идемо на досадашњи облик  са 8.000 марака за самозапошљавање, него да се тај новац усмјери у привредни сектор и обавежу предузећа на запошљавање, каже Миломир Савчић, предсједник БОРС-а.

Спремност да запосле одређени број радника исказали су представници ХЕТ-а и Индсутрије алата. У БОРС-у тврде да је неопходна израда социјалних карата у свим општинама регије.

Тако би предност при запошљвању имале породице бораца у којима нико не ради. У Требињу је 186 таквих породица, док је на евиденцији Завода за запошљавање више од 450 демобилисаних бораца из ове локалне заједнице.

- БОРС неће трпјети политичке притиске. Нас само занима посао и трајно запослење за наше категорије, наводи Светозар Аћимовић, предједник Борачке организације регија Источна Херцеговина.

Политички утицај и изборно запошљавање не смију бити дио приче о збрињавању борачких категорија, истакнуто је на данашњем састанку.

Предједник БОРС-а, Миломир Савчић нагласио је да борци разумију тешку економску ситуацију, али да давања за борачке категорије, без обзира на све, не смију бити упитна.