latinica  ћирилица
27/04/2016 |  16:15 | Аутор: СРНА

Главни узроци несрећа - брзина, алкохол и невезивање појаса

Главни узроци саобраћајних несрећа у Републици Српској су неприлагођена брзина, алкохол и невезивање појаса, констатовао је данас републички Савјет за безбједност саобраћаја.
Удес - Фото: Screenshot/YouTube
УдесФото: Screenshot/YouTube

На сједници Савјета у Бањалуци истакнуто је да због тога у наредном периоду треба инсистирати на рјешавању проблематике, те идентификовати опасна мјеста на путевима и почети њихову санацију.

Предсједавајући Савјета Јасмин Комић вјерује да ће набавка нових радара посебно инсталираних на опасним мјестима, односно на путевима гдје је велики проток саобраћаја, допринијети смањењу броја незгода на минимум, посебно када је ријеч о несрећама у којима страдају лица.

Комић је рекао новинарима у Бањалуци да је Савјет разматрао информацију о стању безбједности саобраћаја на путевима у Српској за прво тромјесечје ове године у којем се догодило 1.967 саобраћајних несрећа, што је за 70 или за 3,7 одсто више него у истом периоду лани.

Према његовим ријечима, у овим саобраћајним несрећама страдало је 26 лица, односно девет лица мање него у истом периоду прошле године.

Комић је истакао да је Савјет предложио израду научних пројеката у којима би јасно били дефинисани сви показатељи који треба да укажу како да се повећа безбједност саобраћаја у Српској.

Он је навео да су најчешћи узроци саобраћајних незгода у првом кварталу ове године били неприлагођена брзина кретања возила - 27,9 одсто, док су 24,3 одсто то биле одређене радње возилом у саобраћају.

- Највећи број саобраћајних незгода - 37,5 одсто догодио се на магистралном путу, а 34,9 одсто на улицама у насељу - рекао је Комић, и додао, да су према старосној структури најугроженије опобе старије од 60 година, а када је ријеч о страдалима, највише су угрожени возачи и пјешаци.

Према његовим ријечима, у прошлој години је у Српској било 345.000 регистрованих возила, што је за 6.000 више него у 2014. години, те да је то показатељ о веома високој густини саобраћаја.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић најавио је да ће предложити Влади закључак да средства од казни буду искориштена за повећање безбједности саобраћаја, те да вјерује да ће то добити подршку.

Сматра, да би 40 одсто тих средстава требало усмјерити за опремање полиције најсавременијим уређајима за контролу брзине, алкометрима, 30 одсто дати локалним заједницама за унапређење безбједности саобраћаја, а 30 одсто за провођење Стратегије за безбједност саобраћаја.