latinica  ћирилица
27/04/2016 |  12:50 | Аутор: СРНА

Приједор: Одлука о наградама поводом Дана града

Одборници Скупштине града Приједор одлучили су да, поводом Дана града - 16. маја, Повеља почасног грађанина буде додијељена Кристини Бертоти из италијанског града Трента, Плакета града приједорском предузећу "Никић Ј" и Награда града Културно-умјетничком друштву "Милан Егић" из Брезичана код Приједора.

У образложењу одлуке о почасном грађанину Приједора наводи се да је Кристина Бертоти, актуелни предсједник Удружења "Програм Приједор" из Трента са сједиштем у Приједору, волонтерском и хуманитарном раду посветила цијели свој живот.

"Бертотијева се у Приједору појављује 1996. године као волонтер и члан Удружења `Кућа мира` из Трента, италијанског града гдје се 1998. године формално оснива Удружење `Програм Приједор` за помоћ и подршку грађанима Приједора на чијем се челу налази од 2012. године", наводи се у образложењу.

Бертотијева је у Приједору присутна пуних 20 година, а међу најзначајнијим пројектима у којима је учествовала су отварање Друштвеног центра са јавном кухињом у Љубији, ревитализација спомен-чесме на Јерези, Приједор - град мурала, те подршка раду Дома за пензионере и стара лица Приједор, омладинским пројектима и обезбјеђивање хуманитарне помоћи за угрожена лица.

Плакета града, као највише јавно признање, припала је привредном друштву "Никић Ј" из Приједора које трговину на велико и мало, те превоз робе у друмском саобраћају обавља преко велепродајног објекта и 14 малопродајних објеката. Предузеће запошљава више од 100 радника и, због константног повећања посла, има потребу за запошљавањем нових.

Културно-умјетничко друштво "Милан Егић", добитник Награде града, основано је 1976. године и има 113 активних чланова сврстаних у четири секције, од којих је најбројнија фолклорна.

"Друштво годишње изведе тридесетак наступа, међу којима су бројна гостовања у региону и иностранству. Игре и пјесме из Поткозарја могле су се чути и видјети у Србији, Хрватској, Словенији, Аустрији, Грчкој и Бјелорусији, за шта је друштво добијало значајне награде и признања за промоцију културе и традиције града Приједора", наведено је у образложењу ове одлуке.

Награде града Приједора биће уручене 16. маја на свечаној академији поводом Дана града.