latinica  ћирилица
27/04/2016 |  12:23 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

Малешевић са представницима превозника без договора о мјесечним картама

Превозници у Републици Српској нису данас са министром просвјете и културе Данетом Малешевићем постигли договор о измирењу дуговања за превоз, али су најавили да ће се најкасније до сутра са Извршним одбором консултовати о понуди Министарства да до 10. маја буде исплаћена једна транша од 445.000 КМ, односно дуг за превоз ученика за децембар, а остала дуговања до краја школске године.
Малешевић и представници превозника - Фото: РТРС
Малешевић и представници превозникаФото: РТРС

Превозници траже да им до краја априла буде уплаћена још једна транша, а до 10. маја друга и да се завршетком школске године измире сва дуговања.

Малешевић је рекао у Бањалуци да се данас са представницима превозника заједнички дошло до става да би се могле направити одређене уштеде када је ријеч о превозу ученика и радника до 30 одсто.

"Ријеч је о значајним траншама. Годишње се за превоз ученика издваја 4,5 милиона КМ, а за раднике 4,3 милиона КМ", навео је Малешевић након састанка.

Он је навео да је са са представницима превозника данас разговарао о даљој сарадњи у вези са припремом уговора за наредну школску годину о превозу ученика, а било је ријечи и о дефинисању превоза радника, односно потреби да се потпише одређени протокол, као и да Привредна комора Републике Српске и превозници пруже Министарству одређену врсту помоћи када је ријеч о плаћању превоза радника.

Малешевић је појаснио да се сваке године расписује нови тендер за превоз ученика, те ће уговарањем за идућу годину бити јединствени критеријуми за све школе које ће дефинисати Министарство и Привредна комора Републике Српске, тако да неће бити могућности манипулације или слободног уговорања превоза, повећања цијена.

"На тај начин се може уштеђети, а никоме нећемо ускратити права на превоз ученика или радника и оно што је дефинисано законом ћемо испоштовати. Сматрамо да ово шаренило доводи до извјесних проблема када је ријеч о превозу ученика, а они се односе на различито склапање уговора директора школа, док је неко трећи одговоран за плаћање", указао је Малешевић, подсјећајући да укупна дуговања према превозницима тренутно износе 1,5 милиона КМ.

Предсједник Извршног одбора Удружења саобраћаја и веза Привредне коморе Републике Српске Горан Старчевић рекао је да превозници траже да им до краја априла буде уплаћена још једна транша, а до 10. маја друга и да се завршетком школске године измире сва дуговања.

Он је рекао да ће се о коначној одлуци о понуди Министарства најкасније до сутра још конуслтовати са Извршним одбором.

"За сада је стање непромијењено, нема издавања мјесечних карата за мај", поручио је Старчевић.

Превозници у Републици Српској, као што су најавили 12. априла, обуставили су издавање мјесечних карата без наплате за превоз ученика и радника за мај, јер ресорно министарство није измирило обавезе по основу достављених фактура, како су то превозници и захтијевали.