latinica  ћирилица
27/04/2016 |  12:06 ⇒ 12:19 | Аутор: СРНА

Врховац: Нема одустајања од акционог плана запошљавања

Савез ратних војних инвалида Републике Српске неће одустати од акционог плана запошљавања ратних војних инвалида чији је циљ да у Српској буде запослен што већи број ових људи, изјавио је предсједник Савеза Драган Врховац.
Драган Врховац -
Драган Врховац

Врховац је рекао да је акционим планом Савеза, а што је и дефинисано законом, предвиђено да у јавним републичким и локалним институцијама Српске на 16 запослених буде запослено једно лице са инвалидитетом.

Он је навео да акциони план предвиђа да један број ратних војних инвалида буде запослен посредством Фонда за професионалну рехабилитацију код послодаваца, као и самозапошљавање, односно да се за један број њих обезбиједи економска подршка за бављење пољопривредом на селу.

Врховац је упозорио да уколико се буде чекало двије до пет година са запошавањем ратних војих инвалида у Српској неће бити потребе за доношењем акционих планова јер неће имати кога запослити, с обзиром на то да онај који је са 18 година отишао у рат сада има око 50 година живота.

"Треба хитно нешто предузети да се у 2016. и 2017. години у Српској запосли један број ратних војних инвалида", напоменуо је Врховац.

Он је подсјетио да је Предсједништво Савеза ратних војних инвалида Републике Српске 30. марта усвојило акциони план запошљавања ратних војних инвалида, који је достављен премијеру, Министарству финансија и Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Врховац је рекао да је Савез добио негативан одговор из ресорног министарства које "није изразило разумијевања да се укључи у њихов акциони план запошљавања ратних војних инвалида".

"У допису ресорног министарства сугеришу да можемо користити запошљавање посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, те по Програму Владе Републике Српске `Заједно до посла`", истакао је Врховац.

Он је најавио да ће Савез након васкршњих празника затражити састанак са предсједником Владе Републике Српске Жељком Цвијановић да би се постигао договор о запошљавању што већег броја ратних војних инвалида.

"Надамо се да ће нам предсједник Владе Републике Српске дати подршку, као што је чинила и ранијих година", каже Врховац.