latinica  ћирилица
27/04/2016 |  09:41 | Аутор: СРНА

БиХ: У марту забиљежен раст индустријске производње

Укупна десезонирана индустријска производња у БиХ у марту биљежи раст од 2,4 одсто у односу на фебруар, те раст од 10,3 одсто у поређењу са истим мјесецом прошле године, подаци су Агенције за статистику БиХ.
Радници - Фото: РТРС
РаднициФото: РТРС

Производња енергије у марту већа је за 20,4 одсто у односу на претходни мјесец, трајних производа за широку потрошњу за 7,3 одсто, капиталних производа за пет одсто, нетрајних производа за широку потрошњу за 2,3 одсто, док је производња интермедијарних производа мања за 5,6 одсто.

Производња трајних производа за широку потрошњу у марту већа је за 62,9 одсто у односу на исти мјесец 2015. године, енергије за 18,6 одсто, нетрајних производа за широку потрошњу за 10 одсто, капиталних производа за 7,6 одсто, те производња интермедијарних производа за 3,8 одсто.

Десезонирана индустријска производња у марту, у поређењу са фебруаром, биљежи раст у подручју производње и снабдијевања електричном енергијом и плином од 17,2 одсто, у подручју вађења руда и камена од два одсто, док је у подручју прерађивачке индустрије забиљежен пад од 2,1 одсто.

У марту ове у поређењу с истим мјесецом 2015. године индустријска производња, календарски прилагођена, биљежи раст у подручју вађења руда и камена од 17,3 одсто, у производњи и снабдијевању електричном енергијом и гасом од 13,2 одсто, а у подручју прерађивачке индустрије раст од 8,5 одсто.