latinica  ћирилица
27/04/2016 |  07:47 | Аутор: СРНА

Сутра Велики четвртак

Православни вјерници обиљежиће сутра Велики четвртак као знак сјећања на Тајну или Посљедњу вечеру Исуса Христа и његових ученика.
Храм Христа Спаситеља у Бања Луци - Фото: РТРС
Храм Христа Спаситеља у Бања ЛуциФото: РТРС

Ово је један од најзначајнијих дана у току Велике или Страдалне недјеље када је установљена Света тајна причешћа, најсветија тајна евхаристије.

Према записима из Јеванђеља, Христос је на Тајној вечери благословио хљеб и, подијеливши га апостолима, рекао: "Ово је тијело моје које се за вас ломи ради опроштења гријехова".

Затим је узео чашу вина и додао: "Пијте из ове чаше сви, ово је крв моја Новога завјета, која се пролива за вас и за многе, ради отпуштања гријеха".

Христове ријечи понављају се на Велики четвртак на литургијама прије причешћа вјерника, по узору на прво причешће Христово и његових апостола.

На литургијама се вјерници причешћују хљебом или нафором - тијелом Христовим и вином које је симбол његове крви проливене за спас људског рода.

Празновање у свим храмовима Српске православне цркве почиње литургијом Светог Василија Великог која се служи десет пута годишње, на све велике православне празнике.

Народ вјерује да и највећим грешницима, који се причесте на данашњи дан, гријеси бивају опроштени.

Завршетком литургије престаје се за звоњењем, већ се клепа, удара у дрвену даску, све до сахране Христове. Послије литургије дозвољено је јести на уљу и попити нешто вина.

Велики или Часни или Васкршњи пост траје шест недјеља, а они који се придржавају правила поста, прве и посљедње недјеље не једу чак ни рибу, већ другу посну храну, припремљену на води, без уља.