latinica  ћирилица
24/04/2016 |  08:49 | Аутор: СРНА

Париз позива на нове санкције Пјонгјангу

Француска је позвала ЕУ да усвоји додатне санкције Сјеверној Кореји након што је Сеул саопштио да је Пјонгјанг јуче лансирао балистички пројектил са подморнице.
Париз - Фото: flickr.com
ПаризФото: flickr.com

"Позивамо међународну заједницу да усвоји чврсто и јединствено реаговање како би Сјеверна Кореја престала са провокацијама", саопштено је из француског Министарства спољних послова.

У саопштењу се истиче да Француска посебно позива ЕУ да јединствено усвоји додатне санкције.

У саопштењу се додаје да ће, уколико буде потврђено да је Пјонгјанг извршио лансирање, то бити грубо кршење резолуција Савјета безбједности УН.

Амерички Стејт департмент у свом саопштењу наводи да је сјевернокорејско лансирање ракете противно санкцијама Савјета безбједности УН.

"Примили смо извјештаје да је Сјеверна Кореја лансирала балистички пројектил са подморнице у Јапанско море. Лансирање, уз употребу технологије балистичких пројектила јасно је кршење више резолуција Савјета безбједности УН.

Стејт департмент је позвао Сјеверну Кореју да се уздржи од поступака којим ће даље дестабилизовати регион и да предузме конкретне кораке ка испуњењу својих обећања и међународних обавеза.

Пјонгјанг је у јануару ове године извршио четврту нуклеарну пробу, а у фебруару је испалио далекометну ракету, након чега је уведена нова рунда санкција Сјеверној Кореји.