latinica  ћирилица
23/04/2016 |  21:38 | Аутор: СРНА

Демонстранти обојили лавове на мосту "Гоце Делчев" у Скопљу

Демонстранти, који су вечерас 11. пут протестовали у Скопљу, бацали су фарбу на лавове на мосту "Гоце Делчев" који су дио пројекта "Скопље 2014", пошто им полиција није дозволила да обоје сједиште Уставног суда.
Протести у Скопљу (фото: Twitter) -
Протести у Скопљу (фото: Twitter)

Уставни суд је 16. марта на затвореној сједници укинуо измјене Закона о помиловању, чиме је предсједник Македоније Ђорђе Иванов добио могућност да помилује осуђене за изборне нерегуларности, педофилију, наркодилере, као и лица осуђена за дјела против човјечности.

Фарбањем државних институција и споменика, грађани показују незадовољство влашћу и изражавају револт према пројекту "Скопље 2014" за чију је реализацију Влада потрошила пуно новца.

Протести су, као и предтходних вечери, у организацији грађанске иницијативе "Протестујем" почели испред сједишта Специјалног јавног тужилаштва, чиме демонстранти изражавају подршку раду ове институције, а завршили су испред Владе, преносе македонски медији.

Осим укидања одлуке о аболицији политичара умијешаних у аферу "Прислушкивање", демонстранти траже и неопозиву оставку предсједника Иванова, укључивање независних представника у рјешавање кризе и формирање прелазне владе.

Они се противе и одржавању пријевремених парламентарних избора 5. јуна.

Вечерас су протести одржани само у Скопљу, а најављено је да ће у осталим градовима Македоније, гдје су одржавани протести, окупљања бити настављена од понедјељка.

Македонци су данас протестовали и у Бечу и Лондону.