latinica  ћирилица
23/04/2016 |  20:05 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Све већи број лажних посредника при запошљавању у иностранству (ВИДЕО)

Због немогућности да нађу адекватно запослење, многи посао покушавају да нађу у земљама Европе. Најчешће, Аустрији и Њемачкој. Међутим, неки од њих тако постану и жртве преваре.
Како до запослења у иностранству? - Фото: РТРС
Како до запослења у иностранству?Фото: РТРС

Све чешће се чују упозорења да приликом избора посредника за запошљавање, треба бити веома опрезан.

Управо због посла у иностранству, Огњен Симић одлучио се за обуку за његоватеље. У посреднике, каже, не вјерује, а за проналазак посла има свој метод.

"Ја сам, свакако, мислио избјећи све те методе. Отићи самостално, под наводницима туристички, конкретно у Аустрију и тамо видјети шта се нуди, шта се тражи, евентуално оставити ЦВ, потврде и слично", каже Симић.

Жеља људи да оду са ових простора у потрази за послом, кажу надлежни, никада није била већа. Исто тако, никада већи није био ни број лажних посредника при запошљавању.

"Ево, ми смо имали ситуацију конкретну да је та нека особа наплатила услуге посредовања од двије особе. Та лица су дошла овдје, пријавили су случај полицији. Сад је све то на полицијским структурама које истражују", рекао је Борис Пупић, стручни сарадник за информисање Агенције за рад и запошљавање БиХ.

Преваре и злоупотребе на овом тржишту постоје одавно. Међутим, врло тешко их је спријечити.

"Ми смо касније, у више наврата, на почетку рада агенције, интервенисали на тржишту, тражећи да се када се појави један такав сумњив конкурс иде у поступак утврђивања истинитости или спречавања могућности злоупотребе која се крије иза тог конкурса", изјавио је за РТРС Мирослав Вукајловић, директор Агенције за запошљавање "Спектар".

Избјећи превару и наћи легално запослење у иностранству, ипак, је могуће.

"Ми, у сарадњи са њемачким агенцијама за посредовање при запошљавању, добијамо огласе од послодаваца у Њемачкој које преводимо према стандардима које су нам они наложили и објављујемо на нашем сајту. Након тога, када људи уђу на наш сајт, погледају огласе који их занимају, а пријава иде директно путем портала. И могу се пријавити за неограничен број огласа који су им интересантни", каже Андреј Росић који ради на порталу 'Еупосао.де'.

Запослење у иностранству није недостижно, само треба правилно одлучити коме поклонити повјерење. Сви посредници у запошљавању морају бити уредно регистровани и морају имати исправу којом доказују да могу обављати ту дјелатност.

Оно што је најважније, јесте да не смију од грађана наплаћивати услуге посредовања, него увијек од послодаваца који траже радну снагу.