latinica  ћирилица
23/04/2016 |  19:44 ⇒ 24/04/2016 | 10:42 | Аутор: РТРС

Ко се, заиста, боји протеста? (ВИДЕО)

Изјава предсједника СДС-а, Младена Босића, да је власт у Републици Српској у паници пред најављене протесте опозиције, али и да су довели Српску до просјачког штапа, изазвала је бурна реаговања владајућих.
Палата Предсједника - Фото: РТРС
Палата ПредсједникаФото: РТРС

Панике нема, а Босић је политичар који гура пропалу и издајничку политичку опцију, у подаништву Бакира Изетбеговића, поручио је предсједник Српске, Милорад Додик.

Премијерка Жељка Цвијановић поручила је да такви коментари опозиције долазе искључиво зато што знају какво ће бити бројно стање када се организују и једни и други протести, што даље говори о томе да су управо они у паници.

Опозиција је донијела политичку одлуку да иде у протесте и сада, нема више шта да причају о томе, сматра премијерка. Иако су суочени са бројним проблемима и изазовима, од којих су неке наметнули управо опозиционари, власт ради свој посао далеко боље на нивоу Српске, него што то опозиција ради у Сарајеву, поручују из владајуће коалиције. 

Протести не требају никоме у Републици Српској, али ако их закаже опозиција, заказаће их и власт, поручио је предсједник Милорад Додик. За то, каже, има два разлога – у посљедње двије године, колико је тзв.Савез за промјене дио власти на нивоу БиХ, Српска није осјетила никакву корист. Шта више, одбили су да подрже аранжман са Свјетском банком, а сада им је спорна и руска финансијска подршка, чиме Српској само наносе штету.

"Друго, заиста је то политичка издаја коју морамо да прекинемо и ми ћемо, кад они закажу протесте, изаћи са протестима који ће, сигуран сам, одувати ту њихову издајничку политику", изјавио је Додик.

У то је сигурна и предсједница Владе Жељка Цвијановић. Сматра да је много злурадих коментара опозиције само доказ да управо њих хвата паника уочи најављених протеста.

"Чисте су глупости изјаве лидера СДС да је власт у паници. И то није прва глупост коју чујем од опозиционара и Босића. Ако они мисле да је добро организовати протесте, онда и ја мислим да је добро да ми организујемо своје, јер имамо пуно тога да им кажемо, а управо зато јер знају како ће изгледати бројно стање и дају такве коментаре", наводи Цвијановићева.

Са тим није сагласан ПДП-ов Игор Црнадак. Сматра да би протести опозиције требало да пошаљу јасну поруку – да се на једном мјесту покаже колико је незадовољство грађана у Републици Српској.

"Ја сам увјерен да ћемо то урадити на један миран и врло снажан начин. Што се тиче контрапротеста, ја сам убијеђен да их неће бити, да је то била само идеја која се појавила, али да се на то неће ићи. Ја искрено у то вјерујем, јер би то била катастрофа", сматра Црнадак.

Предсједница Владе Жељка Цвијановић одговара: "Не постоје контрапротести. Постоје протести и протести. Опозиција има свој разлог да најави протесте, а ми свој. Они су се одлучили за једну степеницу у свом политичком животу и ми имамо право да се одлучимо за нашу и то није никакво терање ината''.

Република Српска уредно извршава своје обавезе, а Босић је најмање позван да о томе говори, сматра Додик.

"Он је имао 24 посланика, сад има 17, 18. Имаће их још мање, јуче га је напустио један члан Главног одбора. Очигледно да су они у паници", закључио је Додик.

Ако је легитимна теза опозиције да владајућа коалиција истовременим протестима жели сукобе, онда је легитимна и теза да Савез за промјене протестима жели крв, рушење и силу, рекао је за Срну члан Главног одбора СНСД-а Рајко Васић.

"Прича да организују мирне протесте да би већина грађана изразила незадовољство тешким економским и социјалним стањем за мале је новине и веселу свеску", каже Васић и истиче да је циљ протеста које је организовала опозицији, када су у прве редове ставили Ранку Мишић, био улазак у Народну скупштину. Само их није било довољно па то нису могли да остваре", каже Васић.

"Опозиција има подсвјесни циљ да се догоди какав инцидент који ће изазвати рушење, разбијање, паљење и масовни прилив грађана којима полиција неће моћи и неће жељети силом да се супротставља. Они су себи наметнули мисију и сада покушавају да је наметну и јавности и грађанима. То се види на лицу Младена Босића. То је право лице СзП. Опсједнутост. Ниједан други лидер тог СзП није тако опсједнут. А опсједнутост није политичка категорија, већ психолошка и психијатријска"

Васић каже да је добар дио опозиционара такође, под десетогодишњим притиском, запао у властиту опсједнутост Милорадом Додиком и СНСД-ом.