latinica  ћирилица
23/04/2016 |  19:34 ⇒ 24/04/2016 | 08:17 | Аутор: РТРС

Бурна реаговања након сазнања да је Петровић за злочине у Добоју оптужио функционере СДС (ВИДЕО)

Исказ СДС-овог градоначелника Добоја Обрена Петровића у којем је, пред Тужилаштвом БиХ, за ратне злочине у том граду оптужио тадашње функционере и прве људе СДС-а, а који смо синоћ објавили у нашем Дневнику, изазвао је бурна реаговања.
Записник о саслушању свједока - Фото: РТРС
Записник о саслушању свједокаФото: РТРС

Док ће се врх странке тек распитати о чему је ријеч, у добојској Борачкој организацији кажу да је то јавна тајна о којој град данима шушка.

Исказ у Тужилаштву БиХ дао је и ПДП-ов Тихомир Глигорић чији је садржај, како тврди, информативан, а не оптужујући. Ни врх ПДП-а није упознат са његовим свједочењем у случају “Андрија Бјелошевић и други”. 

Обрен Петровић је своје страначке колеге Андрију Бјелошевића, Борислава Паравца и Милана Нинковића, оптужио за насилно преузимање власти, протјеривање Муслимана и Хрвата и прећутно одобравање ратних злочина у Добоју.

Шта након објављивања записника са саслушања има да каже – ово питање остало је без одговора, као и наши данашњи позиви, али подсјећамо на његову изјаву коју је дао три мјесеца након исказа у Тужилаштву БиХ.

Тада се, чини се, присјетио да је и он у рату био начелник ЦСБ-а, па је тврдио да треба инсистирати на индивидуалној одговорности за ратне злочине, а не на командној.

“Ко је урадио то, да мора да одговара. Ми имамо оптужнице које иду на командну одговорност јер практично неће нико да каже ко је индивидуално то учинио", рекао је Петровић.

Ствараоци Српске Обрена Петровића подсјећају да је и он био дио руководства Добоја, као и оптужени у случају Бјелошевић и други.

"Оптужујући њих, он оптужује себе, јер он је могао све то спријечити, ако је хтио. Могао је ухапсити и Бјелошевића и Нинковића и мене и све посланике је могао хапсти јер је имао полицију, имао је ту снагу", каже Радован Недић из Асоцијације Ствараоци Српске.

А у Тужилаштву је тврдио да без знања ратних челника СДС-а, ништа није могло бити урађено у Добоју, па ни силовања, мучења и убиства.

Борислав Паравац, рекао нам је у телефонском разговору, да је ово озбиљна прича, о којој због процеса, не може да говори. Проговорили су, међутим, борци – ово је, кажу, јавна тајна о којој сви у Добоју причају.

“Није то никаква табу тема, нити је тајна. И сами поступци Обрена Петровића у задње вријеме указују да он игра на карту Бошњака и да на неки начин спасава своју кожу. Ево, видите на који начин”, каже за РТРС Горан Сувајац, предсједник Предсједништва ГБО Добој.

Лидер СДС-а Младен Босић, о томе, тврди, ништа не зна. 

“Нисам упознат са информацијама. Чуо сам сад да је то објављено на РТРС-у. У сваком случају распитаћу се о чему се ради”, изјавио је Босић.

Сличан одговор има врх ПДП-а, чијем је Тихомиру Глигорићу Тужилаштво БиХ, такође додијелило улогу свједока у случају “Бјелошевић и други”.

“Заиста нисам упознат са тим случајем. Апсолутно нисам упознат, тако да то не могу коментарисати”, каже Игор Црнадак потпредсједник ПДП-а.

Тихомир Глигорић у свом исказу изнио је, тврди, информације о томе ко је у рату био на којој функцији, не и појединости о ратним злочинима и то за период у којем је био шеф Војног одсјека и члан Кризног штаба у Добоју.

Осврнуо се на свједочење Обрена Петровића. Очекује да ће одбрана имати бројна питања.

“За све свједоке, тако и за Обрена Петровића, кроз извођење доказа које ће предочити. С те стране, вјероватно ће то суђење бити занимљиво”, додаје Глигорић.

За адвокате одбране, овај случај, након Петровићевог исказа, постао је све, само не и занимљив. 

“Његово свједочење и записник са свједочења је предмет нашег рада и припреме за унакрсно испитивање. Задаћа је јасна. Одбране имају задатак да свједоку предоче документе и да покушају да увјере суд да његово свједочење није елементарно тачно", изјавио је адвокат одбране Миодраг Стојановић.

Да ли ће у томе и успјети – биће познато ускоро, јер ће Обрен Петровић, међу првим свједоцима, дати исказ и у судници.