latinica  ћирилица
23/04/2016 |  14:16 ⇒ 24/04/2016 | 08:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Рекордан број земаља потписао Париски споразум

У сједишту УН у Њујорку лидери и представници више од 170 земаља потписали су Париски споразум о ограничавању раста глобалне температуре.
Потписивање Споразума о клими САД и Кина - Фото: AFP
Потписивање Споразума о клими САД и КинаФото: AFP

Свјетски лидери су на овај начин, у рекордном броју, дали допринос обиљежавању Дана планете Земље, 22. априла.

Споразум је у име Србије потписао предсједник Републике Томислав Николић.

Париски споразум закључен је у децембру 2015. године у циљу ограничавања раста глобалне температуре на мање од 2 степена Целзијуса.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун је, отварајући церемонију потписивања споразума, рекао да "смо у трци са временом" и да је "ера потрошње без посљедица, завршена". Он је позвао чланице свјетске организације да смање зависност својих економија од угљеника и да пруже помоћ земљама у развоју у тој транзицији.

Земље које су потписале париски споразум учествују са више од 93 одсто у укупној светској емисији гасова, стварајући феномен "стаклене баште".

САД и Кина, које заједнички "доприносе" са око 40 емисије штетних гасова, позвале су на брзу ратификацију и примјену споразума.

Амерички државни секретар Џон Кери, који је потписао споразум у име САД, рекао је да ће се Вашингтон формално придружити споразуму касније ове године.

Глас Америке преноси да је замјеник кинеског премијера Жанг Гаоли рекао да његова земља планира да потпише споразум прије самита Групе 20, који се одржава у септембру у Хангжоу у Кини.