latinica  ћирилица
23/04/2016 |  12:23 | Аутор: СРНА

"Обамини коментари углавном небитни"

Амерички предсједник Барак Обама нашао се на удару критика након што је изјавио да ће Британија за трговинске договоре са Вашингтоном бити на "крају реда", уколико изађе из чланства ЕУ.

Један од водећих личности кампање за излазак Британије из ЕУ, лидер антиевропске странке УКИП Најџел Ферејџ скренуо је пажњу на Обамину терминологију, јер је у свом упозорењу употребио више британску, а не америчку фразу.

Ферејџ сматра да се тиме стиче утисак да Обама води лицитацију у име премијера Дејвида Камерона.

"Мислим да је то срамотно", каже Ферејџ.

Посланик британског парламента из редова Конзервативне странке Лијам Фокс подсјећа да ће Обама ускоро отићи из Бијеле куће и да су његови коментари стога "углавном небитни".

Сличног мишљења је и други посланик Доминик Раб и он Обаму назива "политичарем на крају мандата који старом британском пријатељу чини политичку услугу".

Из канцеларије британског премијера одбачене су сугестије да је било шта говорено Обами и да је амерички предсједник изразио своје мишљење.

Током другог дана боравка у Лондону, Обама ће посјетити театар Глоб, гдје су у току разне манифестације поводом 400 година од смрти Вилијема Шекспира.