latinica  ћирилица
23/04/2016 |  10:09 | Аутор: СРНА

Голић: Резолутно "не" одлагању отпада на граници са БиХ

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да су сви нивои власти у БиХ резолутно против изградње одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора у Хрватској, на граници са БиХ.
Сребренка Голић - Фото: СРНА
Сребренка ГолићФото: СРНА

Голићева, која је на челу Радне групе за праћење стања и активности у вези с могућом изградњом одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора, истакла је да је незапамћено у свјетској пракси да једна земља депонује ту или било какву другу врсту опасног отпада на граници са неком сусједном земљом.

Она је за сарајевски портал "Вијести" рекла да очекује да ће оба дома Парламентарне скупштине подржати резолуцију коју је дефинисала Радна група, а којом се изражава противљење БиХ изградњи одлагалишта радиоактивног отпада.

Према њеним ријечима, циљ и смисао резолуције јесу да се сви представници власти, од локалне заједнице, ентитета до заједничких институција, противе изградњи одлагалишта и складиштења радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива.

"Резолуцијом смо обавезали чланове Предсједништва БиХ, Савјет министара БиХ, са апострофом на министра иностраних послова, да дипломатским путем покушају са властима Хрватске да договоре да се тај отпад не депонује на самој граници", нагласила је Голићева.

Она је навела да је коначна инстанца Међународни суд правде, али да сматра да до ње неће доћи, да ће разум превладати и да ће Хрватска одустати од те намјере.

Голићева је додала да намјера Хрватске да изгради одлагалиште радиоактивног отпада на граници са БиХ представља горући проблем, првенствено за становнике општина које се налазе у сливу ријеке Уне.