latinica  ћирилица
23/04/2016 |  09:12 ⇒ 10:06 | Аутор: СРНА

"Српска је чврст орах и она ће опстати"

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је да је Република Српска чврст орах, рођена у борби и опстаје у борби и сигурно је да ће она и даље опстати и изборити се са лицемјерјем западне демократије.
Драгомир Анђелковић - Фото: РТРС
Драгомир АнђелковићФото: РТРС

- Република Српска од старта је суочена са тим лицемерјем. Када је проглашена независност БиХ, негирано је право конститутивног српског народа да да своје мишљење. Од тога да су кројене границе тако да нико није водио рачуна о томе да су Срби били већина вековима на многим територијама које су нам одузете. Ми смо већ, некако, навикли да пливамо у живом блату, а то је с једне стране добро. Срећом, наша Република Српска је чврст орах, рођена у борби и опстаје у борби и сигурно ће и даље опстати - истакао је Анђелковић гостујући синоћ у програму Радио-телевизије Србије.

На питање да ли ће у Српској бити одржан референдум о 9. јануару, Дану Републике, Анђелковић је рекао да ће референдума у неком тренутку вјероватно бити, али да он у овом случају није Свето писмо.

- То је само један од начина да се Република Српска одбрани од једне врсте мирнодопске агресије. Уставни суд у свакој земљи служи за одбрану уставног поретка. Уставни суд у БиХ је формиран ради разарања тог уставног поретка. Он служи тихој модификацији Дејтонског споразума. Значи, мир је закључен, на основу тог мировног споразума дефинисан је Устав, а сада је створена институција која противно систему националног вета и могућности сваког народа да брани стечена права модификује вољом странаца уставно уређење, полако гура БиХ ка централизацији, а све је срачунато на тихо укидање Републике Српске - истакао је Анђелковић.

Он је рекао да "Република Српска, која је рођена у отаџбинском рату нашег народа, западно од Дрине, за који је више десетина хиљада људи погинуло, сигурно не може да буде укинута гласањем неколико странаца, који подржавају бошњачке хегемонистичке аспирације".

- У нормалним земљама зна се и нормална процедура. Тамо гдје имате неку врсту меке окупације, а то је БиХ, ту грађани и власт Републике Српске имају право да се свим средствима одупру ономе што води укидању њихове државе, а Република Српска према Дејтону јесте држава - рекао је Анђелковић.

Он је истакао да о овом питању постоји површни национални консензус који не одговара суштини, јер је ситуација таква да опозиција на нивоу Републике Српске чини власт на нивоу државне заједнице, односно БиХ, и у многим ситуацијама подржава политику централних власти што ремети национални консензус о националним интересима Српске.

- Мислим да је добар модел постојао раније, који је подразумијевао да заједнички представници власти и опозиције улазе у централне органе и заједнички дјелују. Овај пут је то нарушено и то ствара озбиљну колизију, поготово сада када постоје озбиљни дипломатски извори који кажу да се спрема, по узору на Македонију, акција западних центара моћи у Републици Српској, са циљем изазивања "наранџасте револуције" и немира" - наглашава Анђелковић.

На питање да ли је могуће да се ситуација из Македоније прелије у БиХ, он је рекао да ће бити таквих покушаја, али да вјерује да се то неће десити, јер је народ у Републици Српској, ипак, свјестан да је њена позиција другачија него македонска.

- Македонија може да има пуно проблема, Србија може да има, али ће опстати. Република Српска ако се оклизне, она нестаје, тако да грађани сигурно неће бити навучени да уђу у унутрашње сукобе - оцијенио је Анђелковић.

Говорећи о најављеним протестима опозиције у Српској, он је изразио увјерење да ће се наћи компромис, јер људи у Српској могу много чиме да буду незадовољни, али су свјесни да ту није ријеч о рушењу предсједника Републике Милорада Додика због Додика.

- Да је било ко на челу Републике Српске, Запад би га исто рушио и тражио би му многе афере, јер овде је циљ оних који су наметнули Дејтон у једном тренутку, да га сада суспендују. Ријеч је о систематској акцији која је појачана послије неаргументоване и драконске осуде Радована Караџића - каже Анђелковић.

Он је додао да то има везе и са добрим односима Републике Српске и Русије.

- Запад је сада параноично уплашен од јачања утицаја Русије на Балкану, при том је Русија стоструко мање активна од Запада, нема овдје ни медија, ни невладине организације, али се ипак мало активирала. Ствар је у томе да су симпатије и Србије, и Српске, и Црне Горе, Македоније, па и Бугарске, у већој мјери окренуте ка Русији него ка Западу. Русији мало треба да придобије активну подршку овдје и то Запад јако плаши - истакао је Анђелковић.

Прво су, каже он, кренули са акцијом у Македонији, која је својевремено била централна тачка "Јужног тока", а исто намјеравају да ураде и Републици Српској.

- Не треба заборавити да ће се то, прије или касније прелити у сваку земљу која нема сто одсто покорну власт западним центрима моћи. Зато сви на Балкану морамо бити солидарни у одбрани суверенитета - закључио је Анђелковић.