latinica  ћирилица
23/04/2016 |  08:57 ⇒ 10:01 | Аутор: СРНА

Србија обиљежава Дан војске

Војска Србије данас обиљежава свој дан као знак сјећања на почетак Другог српског устанка 23. априла 1815. године, који је означио прекретницу у формирању модерне српске државе, а тиме и војске.
Војска Србије, почасна паљба - Фото: ТАНЈУГ
Војска Србије, почасна паљбаФото: ТАНЈУГ

Централна манифестација Дана војске ове године ће бити организована 9. маја у Зрењенину уз дефиле војних јединица и присуство највиших званичника.

Војска Србије била је једна од првих институција насталих након устанка који је предводио кнез Милош Обреновић.

Зачеци формирања војних јединица сежу у период од 1830. до 1836. године, а први Закон о војсци донесен је 1838. године и звао се "Закон о устројству гарнизоног војинства".

Први српски официри школовани су у Русији, војска је организована по узору на руску царску војску, а велики утицај имале су француска и њемачка војна мисао.

Значајан успон војска је у Србији доживјела у вријеме кнеза Михаила Обреновића, али се према мишљењима историчара највеће промјене дешавају након рата са Турском 1876-1877. и Бугарском 1885. године када војска улази у коријените реформе и умјесто руског система командовања преузима пруски модел.

Историчари сматрају да је њемачка тактика покретног ратовања са подстицањем иницијативе нижих официра и слободом маневрисања мањих јединица, била пресудна у побједама српске војске у балканским и Првом свјетском рату.

По настанку Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца 1. децембра 1918. године, официри српске војске чинили су значајну већину у официрском кору нове војске.

Занимљиво је да је југословенска краљевска војска у међуратном периоду у потпуности напустила тактику, командовање, па и организацију српске војске.

Војска Србије поново носи тај назив од маја 2006. године, када је Црна Гора након референдума иступила из државне заједнице.