latinica  ћирилица
22/04/2016 |  08:51 ⇒ 17:46 | Аутор: СРНА

Након полицијских агенција шеф ЦИА у Предсједништву БиХ

Директор америчке Централне обавјештајне агенције Џон Бренан састао се у Сарајеву са члановима Предсједништва БиХ. У Титовој улици накратко је обустављен саобраћај.
Шеф ЦИА у Сарајеву - Фото: СРНА
Шеф ЦИА у СарајевуФото: СРНА

Први човек америчке Централне обавештајне агенције Џон Бренан у Сарајеву је разговарао са највишим безбједносним званичницима о координацији и капацитетима БиХ у борби против тероризма,преносе медији. Састанак је одржан у ресторану "Голф клуб" , а обезбјеђивале су га јаке полицијске снаге. Новинарима није омогућен приступ.

Шеф ЦИА у Сарајеву

Ударна група за борбу против тероризма БиХ упознала је директора ЦИА о свим активностима које спроводе безбједносне службе и надлежна тужилаштва за процесуирање особа које су биле на страним ратиштима и које су се вратиле у БиХ.

"Обавијестили смо га о оперативним сазнањима о томе колико наших грађана борави на страним ратиштима. Разговарали смо о међусобној размјени података безбједносних агенција, а добили смо обећање да ћемо имати подршку ЦИА у раду наших служби,  прије свега у размјени података преко Обавештајно- безбједносне агенције БиХ", рекао је Аљоша Чампара, министар унутрашњих послова ФБиХ и члан Ударне групе за борбу против тероризма БиХ.

"Директора ЦИА упознали смо и с проблемом вишка наоружања које се може прокријумчарити и користити у терористичке сврхе. Кратко смо разговарали и о организованом криминалу, борби против корупције, владавини права и закона. У суштини имали смо конструктиван разговор", рекао је Чампара.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић је, како се наводи, Бренена упозао и о државној стратегији за борбу против тероризма, али и о новом покушају да се успостави нова ударна група за борбу против тероризма на нивоу регије западног Балкана.

Директор Управе полиције Федерације БиХ Драган Лукач рекао је да су са Бренаном размијењена мишљења о одређеним безбједносним стварима, што је, каже, било и очекивано.

"Састанак је био веома конструктиван и добро га је организовла  Обавештајно- безбједносна агенција БиХ. Све је протекло у најбољем реду", рекао је Лукач.

Према његовим речима, на састанку је било говора и о борби против тероризма, али није стављен посебан акценат на ту тему.

"Разговарали смо о стању безбедности у БиХ. Дакле, о нормалним темама о којима се разговара на састанцима оваквог типа", указао је Лукач. 

Заједничком ручку су, осим Чампаре и Лукача, присуствовали и директор агенције за координацију полицијских тела Мирсад Вилић и први човек тужилаштва БиХ Горан Салиховић.

Према подацима власти у Сарајеву, у редовима џихадистима бори се 120 држављана БиХ. До сада, на ратиштима у Ираку и Сирији погинуо је 51 држављанин ове земље, а 49 се вратило из тих ратова.

Од доласка Бренана, чији је авион синоћ слетео на сарајевски аеродром, у граду су знатно појачане мере безбедности, посебно око места на којем се одржава састанак шефа ЦИА и локалних званичника.

Није, међутим, познато колио ће се први човек ЦИА задржати у Сарајеву. 

Бренан је у Сарајево стигао из Ријада, гдје је учествовао на састанку предсједника САД Барака Обаме са највишим званичницима шест арапских земаља ради разговора о регионалним безбједносним питањима, укључујући борбу против Исламске државе.