latinica  ћирилица
20/04/2016 |  13:47 | Аутор: СРНА

Вигемарк: Економија проблем, а не политика или безбједност

Специјални представник ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк рекао је данас на Јахорини да је добро да Економском форуму Јахорина присуствују бројни политичари, привредници и економисти и из Републике Српске и из Федерације БиХ, те да је главна порука формума да је проблем економија, а не политика или безбједност.
Додик, Човић, Вигемарк, Иванцов (фото: Спутник) -
Додик, Човић, Вигемарк, Иванцов (фото: Спутник)

"Ми у суштини кажемо да је БиХ назад на путу ка ЕУ, али држава неће моћи да иде напријед док се не почне бавити економским питањима, попут ових из реформске агенде. Не говорим ово као представник ЕУ, него као пријатељ ове земље", рекао је Вигемарк новинарима на Јахорини.

Он је рекао да је свјестан да ће у реформи бити тешких ствари попут реформе пензионог фонда, али да је важно нагласити да БиХ није сама у томе, него да ће имати подршку међународних финансијских институција.

"Инвестиције ће доћи, незапосленост ће се смањити, али оно што је у овом тренутку важно је да се смање трошкови рада, јер то људе мотивише да раде у црној и сивој економији или једноставно да немају посла", рекао је Вигемарк.