latinica  ћирилица
19/04/2016 |  20:19 ⇒ 21:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска предсједница писала УН због пресуде Шешељу

Хрватска предсејдница Колинда Грабар Китаровић је у писму генералном секретару УН Бан Кимуну изразила дубоко разочарање и забринутост због првостепене, ослобађајуће пресуде Хашког трибунала Војиславу Шешељу, оцијенивши да ће негативно дјеловати на мир, помирење и добросусједске односе у ширем подручју југоисточне Европе.
Колинда Грабар Китаровић  (Фото: autograf.hr) -
Колинда Грабар Китаровић (Фото: autograf.hr)

Тврдећи да су важни свједоци у случају Шешељ били застрашивани, поткупљвани и ометани, Грабар-Китаровић је у писму, објављеном на њеном званичном сајту, каже да су у том контексту првостепена пресуда додатно "правно упитна и са становишта њене вјеродостојности сасвим компромитујућа".

"Очекујемо не само да Србија у потпуности сарађује с МКСЈ, него и да се престане игнорисати чињеница да се спрам свједока у случају Шешељ поступало на недопуштен начин и у мјери да је МКСЈ нашао потребним подићи оптужницу против за то одговорних", пише Грабар-Китаровић.

Ова пресуда је, сматра она, опасан преседан за све друге оружане сукобе у којима се, како наводи, "војни циљеви настоје остварити спровођењем геноцида и етничког чишћења темељем националистичке или расистичке идеологије и злочиначко-хушкачке пропаганде".

Ослобађање Шешеља је, према њеном мишљењу, "противно ранијим чињенично-правним утврђењима мјеродавних вијећа МКСЈ, с обзиром на оружани сукоб на подручју Хрватске, те представља апсолутно непоштовање жртава и њихових патњи које још интензивно трају".

Грабар-Китаровић је навела да пресуда Шешељу у хрватској јавности изазвала констеранцију, али и "дубоко разочарање у сам МКСЈ, који се у овом случају показао очито неотпоран на злоупотребу међународног јавног и кривичног права".

"Оно ће, исто тако, негативно дјеловати на мир, помирење и добросусједске односе у ширем подручју Југоисточне Европе и свим кризним жариштима свијета. Овом првостепеном пресудом једног судског веијћа дубоко је пољуљано повјерење у МКСЈ и разлоге зашто га је Савјет безбједности УН основало", навела је хрватска предсједница.

Оваква пресуда, сматра она, ствара негативни преседан чије посљедице могу изаћи изван оквира самог МКСЈ и контаминирати укупну перцепцију свјетске јавности о значењу, дометима и смислу међународног кривичног права.

Осим Бану, писмо је упућено предсједнику Генералне скупштине УН Могенсу Ликетофту и предсједавајућем Савјета безбједности УН Лиу Ђиеију, а биће достављено свим државама чланицама УН као документ ГС УН и СБ УН.