latinica  ћирилица
15/04/2016 |  16:52 | Аутор: Б92

Цонга поразио Федерера и пласирао се у полуфинале Монте Карла

Француски тенисер Жо-Вилфред Цонга направио је мало изненађење побједом над Роџером Федерером и пласирао се у полуфинале Мастерса у Монте Карлу.
Роџер Федерер - Фото: Getty Images
Роџер ФедерерФото: Getty Images

Цонга је у четвртфиналу изгубио први сет од Федерера, али је направио преокрет и славио резултатом 3:6, 6:2, 7:5.

У дуелу који је трајао више од два сата, није виђен превише квалитетан тенис, а у одлучујућим тренуцима боље се снашао тренутно девети играч на АТП листи.

Послије освојеног првог сета у којем је Роџер направио три и претрпеи један брејк, други дио игре почео је вођством Француза 4:1. Успио је трећи тенисер свијета да врати један брејк, али то је било све и отишло се у одлучујући сет.

Преломни тренутак десио се у другом гему када је Цонги стао сервис – играло се неколико минута, виђено је чак пет изједначења, али Швајцарац није успио да дође до брејк лопте. Казна је стигла у најгорем могућем тренутку – у 11. гему при резултату 5:5 четири пута је изашао на мрежу и сва четири пута Француз је погађао пасинг шотове.

Међутим, ни ту није био крај узбуђењима јер је Федерер у посљедњем гему имао 0:30 захваљујући одличним ритернима, а онда и поклонио четири поена ривалу. Прво је изузетно лак ритерн бекхендом смјестио у дно мреже, онда у два наврата очајно реаговао на мрежи и на крају избацио форхенд који је значио пораз у полуфиналу на првом турниру послије повреде и операције кољена.

Освајач 17 Грен слем титула није био на препознатљивом нивоу – направио је 4 неизнуђене грешке, претрпио пет брејкова и завршио дуел са 22 винера и 34 неизнуђене грешке. Цонга је много више гријешио, али имао и више директних поена – 33:41.

Ово је био укупно 17. међусобни дуел двојице играча и седми тријумф момка из Ле Мана, а 34-годишњак из Базела поново је остао без титуле у Кнежевини. И даље му недостају трофеји из Монте Карла и Рима како би комплетирао све са турнира из серије 1.000.

Цонга ће се у борби за финале састати са побједником меча Гаел Монфис – Марсел Гранољерс-Пујол којим се затвара програм у петак.

Мастерс у Монте Карлу игра се за наградни фонд од 3.748.925 евра.