latinica  ћирилица
15/04/2016 |  15:00 | Аутор: СРНА

Ветерани представили иницијативу за збрињавање обољелих од ПТСП-а

Представници удружења "Ветерани Републике Српске" представили су реализацију иницијативе за трајно и свеобухватно збрињавање демобилисаних бораца-ветерана одбрамбено-отаџбинског рата изложених ђеловању посттрауматског стресног поремећаја, које подразумијева њихов психолошки и духовни опоравак у манастирима у Републици Српској.
Ветерани Српске - Фото: СРНА
Ветерани СрпскеФото: СРНА

Генерални секретар "Ветерана" Драган Савић рекао је у Источном Сарајеву да је због енормно великог броја лица изложених ПТСП-у, којих према неким процјенама има чак 20.000, неопходно што хитније дјеловати како би се вратили нормалном животу.

"Овај проблем има тенденцију раста јер човјеку током година слабе одбрамбени механизми и нервно попушта, што може довести да различитих ексцесних ситуација", упозорио је Савић.

Он је навео да је велики број ветерана, који су годинама били под траумом, извршио суицид, због чега ће све учинити да обољеле од ПТСП-а "извуку из чауре и обнове".

Савић је подсјетио да су учесници састанка у Епархији захумско-херцеговачкој 10. фебруара, којем су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, те владика зворничко-тузлански Хризостом и владика захумско-херцеговачког Григорије, једногласно прихватили идеју збрињавања ветерана, коју је предложио директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић.

Прије реализације овог програма, Савић је рекао да је припремљен пилот-програм који је прихватио отац Јован Гардовић у манастиру Дражевина, у којем ће од 2. до 12. јуна на духовном опоравку боравити 10 до 12 ветерана.

"Они ће током духовног окрепљења у манастиру поштовати манастирски типик. Тамо ће се исповиједати и редовно вршити причешће. Обављаће одређене активности и ниједног тренутка неће бити препуштени сами себи", објаснио је Савић.

Намјера је да се ове активности прошире на најмање још четити манастира. Савић каже да су већ добили сагласност за манастире Добрићево код Билеће и Свети Никола на Озрену, те да ће истим поводом контактирати владику бањалучког Јефрема.

"Потребе су огромне, а ријеч је о људима који су се из друштва повукли у себе и којима сви морамо помоћи да њихов и живот њихових породица које, такође, пате, учинимо здравијим, функционалнијим и сврсисходнијим", рекао је Савић.

Да би се нашао на листи за духовно-здравствени третман, Савић каже да ветеран треба бити прегледан у Центру за ментално здравље гдје ће добити стручно мишљење о свом здравственом стању.

"У реализацији овог пројекта, очекујемо помоћ Владе Републике Српске, Секретаријата за вјере, Министарства здравља и социјалне заштите, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, као и Министарства финансија Републике Српске", рекао је Савић.

Он је истакао да овај пројекат не изискује велика финансијска средства јер се, како каже, у манастирима живи скромно.

Савић је овом приликом истакао да "Ветерани" ове године инсистирају и на регистру 232.000 људи који се воде као борци, а за који каже да је лажан.

"Није проблем у онима који су добили лажни статус, проблем имају прави учесници, прави ветерани, демобилисани борци јер их ови поништавају својим једнаким статусом. То се мора раздвојити", поручио је Савић.