latinica  ћирилица
01/04/2016 |  21:26 ⇒ 22:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Новак у финалу Мајамија!

Новак Ђоковић на корак је од историје! Најбољи тенисер свијета пласирао се у финале мастерса у Мајамију, савладавши Давида Гофана са 7:6(5), 6:4 и на прагу је освајања 28. мастер титуле.
Новак Ђоковић - Фото: Screenshot
Новак ЂоковићФото: Screenshot

Ђоковићу је преостао само још један меч за улазак у анале "бијелог спорта“, а уколико савлада и бољег из другог полуфинала Нишикори - Киријос, постаће први тенисер на свијету са освојених 28 мастер титула из категорије 1.000.

Новак је имао прилично тежак задатак против Белгијанца Гофана, који игра у животној форми, па му је задао прегршт мука на пакленој врућини Мајамија.

Почео је Ђоковић мало несигурније, направио дуплу сервис грешку при свом сервису, пружио Гофану чак три брејк лопте, али Белгијанац није знао да их искористи, па је Новак узео први гем. Играо се гем по гем, све до седмог када је Ђоковић први посустао и изгубио свој сервис за 4:3. Ипак, најбољи тенисер свијета није желио ништа да препусти случају, већ је одмах вратио брејк, а потом и повео 5:4.

Водила се лавовска борба у првом сету и једини реалан расплет је био тај-брејк. Шест асова је чак Гофан имао у првом сету, али није му то било довољно да се избори за предност и услиједила је "лудница" у финишу.

Први мини-брејк направио је Новак за 4:2, узвратио је Гофан за 4:4 и онда невјероватан поен. Белгијанац је почетнички ухватио смеч, право на рекет Новаку који је готово одустао од поена, али је такав поклон објеручке прихватио и послије великог кикса ривала дошао до двије сет лопте.

Прву је поништио Давид сјајним ударцем за који је добио аплауз првог на свијету и затим још једна феноменална борба. Стизали су све и један и други, Новак се фантастично бранио и када се чинило да шаље лоптицу у аут, Гофан је ухватио бекхенд који је завршио у мрежи - 7:6(7:5) послије чак 73 невјероватна минута!

Далеко мирнија борба водила се у другом сету, а Ђоковић је искусно чекао да сломи ривала. Учинио је то у седмом гему, а претходно је имао расправу са судијом.

Добио је опомену због дуже паузе између сервиса, иако је изврнуо зглоб том приликом, али као да га је то додатно мотивисало.

Одузео је сервис одличном Гофану за 4:3 и стечену предност сачувао за велики тријумф и седмо финале Мајамија!