latinica  ћирилица
07/03/2016 |  11:54 | Аутор: СРНА

Малешевић: О страдању Срба према педагошком принципу Института "Јад Вашем"

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић оцијенио је данас да је веома значајно изучавање тематике о страдању Срба, Јевреја, Рома и других народа у логору Јасеновац у Доњој Градини према педагошком принципу Института "Јад Вашем" у Израелу.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС

Малешевић се данас обратио учесницима семинара у Козарској Дубици, који се за професоре историје и српског језика организује четврти пут заредом у сарадњи Републичког педагошког завода са Меморијалним центром "Јад Вашем" из Израела.

"Ово предавање је значајно јер ће наши наставници и професори српског језика и историје пренијети методологију изучавања Холокауста другим наставницима, а ученицима пренијети истину о страдању у Јасеновцу и Доњој Градини, али не само путем пуких бројки или болне статистике, него тако да свака жртва која је тамо убијена има своје име и презиме и своју прошлост", рекао је Малешевић новинарима.

Он је истакао да је жртвама Јасеновца и Доње Градине одузета будућност само зато јер су били другачији - Срби, Јевреји, Роми или што су били комунисти.

"Сви професори који ће проћи ову радионицу ове године имају од кога да науче и ја рачунам да ћемо своју обавезу према жртвама у Јасеновцу и Доњој Градини, свим тим силним људима који су изгинули и који су на свиреп начин убијени, на неки начин одужити, јер ћемо на наше младе нараштаје пренијети обавезу да се не заборави, обавезу сјећања на све наше претке", рекао је Малешевић.

Учесницима семинара у Козарској Дубици обратили су се и начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро, директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић и дирекор Јавне установе Спомен-подручје "Доња Градина" Тања Тулековић.

Презентацију и дискусију о педагошким аспектима посјете Меморијалним центрима води Хава Барух из меморијалног центра за јеврејске жртве холокауста "Јад Вашем", а предавање ће у послијеподневним часовима бити настављено у Спомен-подручју "Доња Градина".