latinica  ћирилица
05/03/2016 |  08:31 ⇒ 06/03/2016 | 09:04 | Аутор: РТРС

Братунац: Парастос погинулим борцима са сарајевског ратишта (ВИДЕО)

У оквиру обиљежавања 20 година од егзодуса Срба из Сарајева, данас је на братуначком гробљу служен парастос, прислужене свијеће за покој душа и окађено 185 гробова погинулих бораца са сарајевског ратишта чији су посмртни остаци пренесени у Братунац приликом егзодуса.
Парастос на братуначком гробљу - Фото: ТАНЈУГ
Парастос на братуначком гробљуФото: ТАНЈУГ

На тешке моменте напуштања вјековних огњишта подсјетиле су их сцене из документарног филма „Сарајевски егзодус - три тачке на мир".

Разговарали смо са члановима Удружења сарајевских Срба из Братунца, и провјерили како данас живе и шта је са њиховом имовином? 

Након потписивања Дејтонског споразума, у Братунац је доселило 10.000 Срба из сарајевских насеља Хаџићи, Грбавица, Илијаш, Вогошћа. У избјегличкој колони био је и Перо Пауновић са својом породицом.

- Невријеме, киша, лед ,олуја, колоне, ко није преживио , не може знати шта је било, рекао је Пауновић.

Данас многи изгнани сарајевски Срби, за које медији у Федерацији тврде да су сами произвели егзодус, живе у биједи, у алтернативном смјештају. Имовина им је порушена и немају гдје да се врате. Саво Цвијетић избјегао је са Нишићке висоравни.

- Имам у грунту земљу. Имао сам кућу, све је порушено. Нико ништа није надокнадио, не само мени него никоме у моме селу, истакао је Цвијетић.

Мировним споразумом, сјеверозападне сарајевске општине насељене Србима, мимо њихове воље, предате су Федерацији БиХ.

- Срби су бирали или Републику Српску или своја имања. Изабрали су Српску. Срби кроз историју, иначе, су увијек поклањали своје побједе и територије зарад братства – јединства у којег су само они вјеровали. А, шта се данас дешава данас, ту земљу купује Абу Хамза и њему слични, нагласио је Велимир Дуњић, предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање важних историјских датума.

Предсједник Удружења "Сарајевски Срби" Видомир Бандука нагласио је да је највриједнија слобода и додао - Највриједније је да се у Српској осјећамо слободно, да слободно дишемо и да нисмо под нечијом чизмом.

Иако чезну за својим огњиштима, не желе да се врате у Федерацију, јер би тамо, кажу, били грађани другог реда.

Наступом глумице Биљане Ђуровић, која је извела монодраму "Надежда Петровић", у пуној сали братуначког Културног центра  завршен је дводневни програм евоцирања сјећања на голготу сарајевских Срба, који су након одбијених 36 непријатељских офанзива, морали да напусте одбрањени завичај.