latinica  ћирилица
23/02/2016 |  14:02 | Аутор: СРНА

"Заветници" поднијели иницијативу за оцјену уставности закона о сарадњи са НАТО

Активисти Српског сабора "Заветници" Уставном суду у Београду поднијели су иницијативу за оцјену уставности Закона о сарадњи са НАТО у области логистичке подршке, који је потписао предсједник Србије Томислав Николић, и поручили да овај закон, не само да је неуставан, него се њиме вријеђа достојанство свих грађана.
"Заветници" - Фото: РТРС
"Заветници"Фото: РТРС

Портпаролка "Заветника" Милица Ђурђевић изјавила је да ће, када Закон ступи на снагу, "Заветници" поднијети и жалбу за оцјену његове уставности, али и жалбе за оцјену уставности раније потписаних СОФА и ИПАП споразума са НАТО.

"Усвајањем Закона којим би се имплементирао ИПАП споразум против којег смо прошле године водили велику кампању коси се са Уставом Србије и значи кршење права на одштету и права на суђења НАТО војницима, јер се војницима НАТО-а даје дипломатски имунитет и они бивају изузети од кривичне, материјалне и прекршајне одговорности", упозорила је Ђурђевићева.

Она је истакла да је ријеч о споразуму који је дефинитивно повриједио достојанство свих грађана Србије који су 98 дана били изложени НАТО агресији која је изазвала огромне људске и материјалне губитке.

"По свему судећи Закон ће ступити на снагу. Наш задатак ће бити да инсистирамо на референдуму, а да за то вријеме користимо правна средства, обраћајући се Уставном суду од кога очекујемо да ИПАП споразум прогласи неуставним", рекла је Ђурђевићева.

Она је најавила да ће отпор "Заветника" и осталих патриотских снага у Србији НАТО окупацији земље бити настављен и да ће у наредном периоду у највећим центрима Србије бити одржани велики анти-НАТО скупови.

"Имаћемо велики скуп 6. марта у Нишу с обзиром на то да је југ Србије веома страдао током НАТО агресије 1999. године. У плану је да се након тога одрже велики скупови у Крагујевцу и Новом Саду, као и бројне трибине широм земље на којима ће грађанима бити представљено шта је све усвојено у сарадњи са НАТО-ом", рекла је Ђурђевићева.

Она је поручила да ће, уколико власти не распишу референдум на коме би се грађани Србије изјаснили о сарадњи са НАТО-ом, "Заветници" 27. марта - на дан када су српске снаге срушиле амерички Ф-117, звани "невидљиви", организовати велики народни анти-НАТО митинг у Београду.

"На улице ће изаћи сви чији глас се не чује и негира им се право да се на референдуму изјасне о кључним питањима за државу и народ и послати поруку да Србија не жели приступ НАТО-у", нагласила је Ђурђевићева.

Она је рекла да "Заветнике" охрабрује то што су руски медији пренијели све у вези са великим анти-НАТО скупом који је одржан у Београду 20. фебруара и што су руски званичници послали поруку да се надају да Београд неће наставити приближавање НАТО-у.