latinica  ћирилица
09/02/2016 |  11:06 ⇒ 13:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић и Курц: Акциони план Србије и Аустрије

Министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц и премијер Србије Александар Вучић представили су Акциони план сарадње двије земље у овој години
Вучић и Курц: Акциони план Србије и Аустрије - Фото: ТАНЈУГ
Вучић и Курц: Акциони план Србије и АустријеФото: ТАНЈУГ

Акциони план предвиђа наставак подршке Беча Београду на пути ка ЕУ, у циљу отварања нових поглавља, као и наставак  сарадње у вези са избјегличком кризом. Заједнички акциони план предвиђа подршку сљедећих корака у приступању Србије ЕУ.

Према том плану 2016. би требало да буде искоришћена за отварање већег броја нових похлавља, посебно 23 (основна права), 24 (правосуђе, слободе и безбједност), али и 5 (јавне набавке), 15 (енергетика), 25 (наука и истраживања) и 26 (образовање и култура).

Предвиђен је наставак редовних билатералних политичких консултација на нивоу замјеника министара спољних послова, као и наставак заједничких напора у области дерадикализације и борбе против тероризма кроз примјену Бечке декларације за сузбијање насилног екстремизма и тероризма од марта прошле године.

Аустрија ће подржати процес нормализације односа Београда и Приштине, а предвиђен је и заједнички рад на добросусједским односима и рјешавању билатералних спорова. 

Када је ријеч о економији, Аустрија намјерава да настави своју позицију првог страног инвеститора у Србији. Предвиђена је и подршка у имплементацији реформске агенде, посебно у вези са смањењем бирократских препрека и побољшањем правне безбједности што ће поспјешити инвестициону климу.

Договорен је и наставак тијесне сарадње и комунукације дуж балканске руте, када је ријеч о избјегличкој кризи, у циљу смањења таласа миграната.