latinica  ћирилица
08/02/2016 |  22:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Цијене нафте ниске још 10 година?

Цијене нафте ће остати ниске још десет година, будући да раст кинеске економије успорава, поручују стручњаци из Витол групе, највеће свјетске компаније за трговину нафтом, а преноси њујоршка агенција "Блумберг".

"Тешко је предвидјети значајан раст цијена", изјавио је за "Блумберг" извршни директор Витол групе, Ијан Тејлор (59), додајући да ће се у наредној деценији цијена нафте углавном вртети око 50 долара по барелу.


"Ми заиста замишљамо цијену од између 40 до 60 долара по барелу, која би се могла задржати пет до десет година", рекао је Тејлор.

Доња граница би наговестила благи опоравак за нафту типа "брент", чија је цијена јутрос у Лондону износила 33,38 долара по барелу, док би горња граница вратила цијене нафте на ниво из јула 2015. године (око 55 долара), када је нафтна индустрија већ предузела мјере за борбу против кризе.

Такве прогнозе би нафтом богатим државама и енергетској индустрији донијеле најдужи период ниских цијена још од 1986-1999. године, када је цијена по барелу варирала од 10 до 20 долара, оцјењује њујоршка агенције.

Проблем је, како оцјењује Тејлор, у прекомјерним залихама, док је глобална економија, са друге стране, све ефикаснија у потрошњи нафте.

"Осим тога, Иран се вратио на тржиште, а Кина, некада највеће подручје тражње, сада успорава", казао је он.