latinica  ћирилица
08/02/2016 |  21:12 ⇒ 21:23 | Аутор: Блиц

Љетовање скупље за 10 одсто

Хотелски и апартмански смештај у Грчкој и Црној Гори ове године ће бити скупљи него претходне, и то у просјеку за 50 евра, пише Блиц.
Море - Фото: РТРС
МореФото: РТРС

Апартмански смјештај у Грчкој овог љета биће дневно пет евра скупљи него претходног, а према ријечима Александра Сеничића, директора Јуте, хотелски смјештај биће скупљи за чак десет одсто.

- Хотелски смјештај у Грчкој биће за око 10 одсто скупљи у односу на прошлу годину, док ће Турска бити нешто јефтинија - каже Сеничић.

Омиљене дестинације грађана Србије и ове године ће бити Грчка, Црна Гора и Италија, с тим што ће већина туриста избјегавати Тунис, Египат и Турску.

Туристичке агенције веће цијене смјештаја нису изненадиле, јер је смањен избор дестинација на којима грађани Србије могу да љетују.

- Турска је нестабилна. Људи не знају шта да очекују, плаше се унутрашњих сукоба и политичких превирања, па ће највјероватније многи да је заобиђу. Тунис и Египат су већ неко вријеме проблематични због терористичких напада који су се десили и на љетовалиштима.

На располагању су остале Грчка, Хрватска и Црна Гора, с тим што је Хрватска прескупа за џеп просјечног грађанина Србије. Како је велика тражња, а знатно мања понуда, и цијене су веће - кажу за Блиц у једној туристичкој агенцији и напомињу да је слична ситуација и у региону.

Повећање цијене смјештаја на дневном нивоу у просјеку је пет евра. Такође, на већу цијену аранжмана у Грчкој утиче и то што је грчка влада увела нове порезе хотелијерима и власницима апартмана. Наиме, новим мјерама грчке владе порез на хотеле је повећан са 6,5 на 13 одсто.

Ипак, у агенцијама напомињу да чине све да туристи што мање осјете ова поскупљења. Тако, наводе, у сарадњи са хотелијерима нуде промотивне акције за рани букинг током којих нуде попусте и до 47 одсто.

У Грчкој не пада цијена ни због вируса Зика, иако је СЗО упозорила да би и Европа могла да се нађе на удару опасног вируса и  то посебно њен јужни део.

Међу земљама гдје се тај тип комарца преносника може наћи је и Грчка. Међутим, чак ни упозорење ове организације није умањило цијену аранжмана у тој земљи.