latinica  ћирилица
08/02/2016 |  18:44 ⇒ 21:33 | Аутор: БЕТА

"Рат против ИД може да значи повратак Ал Каиде"

Амерички безбједносни званичници упозоравају да рат против Исламске државе као резултат може да донесе јачање Ал Каиде.
Ал Каида - Фото: AFP
Ал КаидаФото: AFP

Некада највећи амерички непријатељ користи константне нападе на положаје Исламске државе како би ојачао своје редове и припремио нове акције.

У безбједносним круговима говори се да је могућа побједа над паравојном формацијом која дјелује у Сирији и Ираку "замазала очи" Вашингтону, који не увиђа да се Ал Каида поново рађа.

Сиријско крило организације коју је некада предводио Осама бин Ладен, познато под именом Џабат ал Нусра није на директној мети напада коалиције коју предводе САД.

"Посљедњих дана положаји Ал Каиде у Сирији су под нападима у Алепу, а амерички званичници прате ситуацију како би увидјели да ли ће се одржати близак однос Ал Каиде са сиријским снагама, чак и уколико су борци приморани да побјегну са прве линије фронта", пише Дејли бист.

Неименовани званичник америчке војске рекао је том порталу да постоји велика забринутост зато што Џабат ал Нусра и Ал Каида полако јачају своје снаге, као и да би ваздушни напади и хаос у Сирији могли да им оставе отворена врата за нове акције.