latinica  ћирилица
08/02/2016 |  18:35 ⇒ 09/02/2016 | 07:35 | Аутор: РТРС

Додик вратио у НСРС Закон о полицији (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик вратио је Народној скупштини Закон о полицији и унутрашњим пословима на поновно разматрање.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Споран је захтјев Бошњака да се у све, па и у овај закон стави одредба која се односи на попис из 1991. године што, каже Додик, није дејтонски. Говорећи о референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ нагласио је да ово питање не смије бити скинуто са дневног реда у Републици Српској и да ће инсистирати на консензусу.

И тзв. Савез за промјене позвао је предсједника Српске да не потпише указ о проглашењу закона о полицији и унутрашњим пословима.

Парламентарна процедура предвиђа да тај текст иде на поновно гласање. Ако буде усвојен у тексту који је оспорио предсједник Републике - онда се он аутоматски објављује.

Говорећи о овоме предсједник Српске је рекао да је о свом захтјеву обавијестио све политичке субјекте у Српској и да постоји консензус. Такође је истакао, да је је коришћење одредбе о попису из 1991. године недејтонски, али и да према Дејтону, Српска није обавезна да има Вијеће народа као што је то наметнуто одлукама високог представника.

Најављује да ће у наредним мјесецима бити разговора о прављењу новог текста Устава и да ће за то бити обезбијеђен консензус свих у Српској, јер је важно да Српска ишчисти своје законодавство од бошњачких политичких ултиматума.

Институција Предсједника Републике Српске је задња инстанца на којој се Закон о полицији и унутрашњим пословима може зауставити и спријечити да Срби постану мањина у полицијским структурама Српске, став је тзв. Савез за промјене.

Лидер НДП-а Драган Чавић сматра да је усаглашавањем амандмана коалиције 'Домовина' уведена пракса која ни у једном закону од 2000. године до данас није постојала.
"Национална политика Срба је увијек била до сада, бар ја то знам, у инсистирању да се национални састав везује за посљедњи одржани попис", рекао је данас предсједник НДП-а Драган Чавић.

За предсједника Српске Милорада Додика никада и није било дилеме - каже српски национални интерес мора бити заштићен. Јутрос је спорни закон вратио у парламент. Истиче да ни у овај закон, ни било који други не могу ући политичке флоскуле и тежње бошњачке стране.

“Очигледно је да је муслиманско-бошњачки циљ да у све законе увале причу о попису из 1991. године и да је то нешто што у континуитету се пријети и да су у име нас неки људи који су свјежи насјели тој једној пропаганди која траје годинама“, изјавио је Додик.

Најавио је да ће формирати савјетодавну групу чији задатак ће бити да га савјетује како да квалификацију - попис из 1991. године избаци из Устава. Каже да ће и од Владе РС тражити да се ова одредба избаци из свих закона.

"Мора да оде на сједницу Народне скупштине и ако га НСРС не усвоји у истом тексту који сам ја вратио, онда се од Закона одустаје и иде нови приједлог", каже предсједник Српске.

ДОДИК: БЕЗ КОНСЕНЗУСА НИЈЕ МОГУЋ РЕФЕРЕНДУМ

На поновно усаглашавање, каже Додик, мораће и одлука о спровођењу референдума о Суду и Тужилаштву БиХ. Додик је рекао да ће опозиција морати у Парламенту Српске да подржи одлуку о референдуму да би он након тога могао да буде одржан. Без консензуса – нема референдума.

"Све ово вријеме смо у потрази за консензусом на нивоу Републике Српске. Радује ме што чујем да опозиција сада инсистира на објављивању одлуке. Мораћу да извршим додатно анкетирање и видим да ли је то искрена подршка одлуци о одржавању референдума", рекао је Додик.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Срспке Вукота Говедарица каже: “Савез за промјене је донио одлуку да неће подржати било какав референдум док се не спроведе референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ“.

Додик одговара да нико неће насјести на трикове опозиције у смислу да се објави одлука о референдуму, па да онда направе одређени проблем, као што је могућност да локалне заједнице у којима је СДС на власти не формирају бирачке одборе. Поручује да референдум не смије никада да буде скинут с дневног реда у Српској.