latinica  ћирилица
08/02/2016 |  17:34 ⇒ 09/02/2016 | 07:35 | Аутор: РТРС

Додик: Српска није кочничар; Без консезуса у ЕУ апликација БиХ нема шансу (ВИДЕО)

Предсједник Српске Милорад Додик сумња да у Европској унији постоји сагласност за прихватање кредибилне апликације Босне и Херцеговине. Додик је истакао да вјерује да ће БиХ доћи у позицију кандидата за ЕУ, али да је то максимум.
Палата предсједника Републике Српске - Фото: РТРС
Палата предсједника Републике СрпскеФото: РТРС

Из ранијих разговора са Европском комисијом јасно је, каже предсједник Српске, да увијек постоје услови за подношење кредибилне апликације. Подсјећа и да је Српска своје обавезе одавно завршила и да никада није стајала на путу ка Европској унији. 

Република Српска нема ништа против тога да БиХ поднесе кредибилну апликацију Европској унији. Али, каже предсједник Српске, жељели бисмо да што је прије могуће видимо позитиван одговор на ту апликацију.

“Из искуства које имамо, знамо да мора постојати консензус Европске уније за апликацију неке земље. Ако тога нема, апликација лети у ладицу и тамо остаје годинама. Нисам сигуран да у ЕУ постоји таква сагласност да се таква апликација поднесе”, сматра Додик.

Република Српска није кочничар евроинтеграција. Рјешење је понудила за спровођење пресуде Сејдић-Финци и механизам координације, а рјешава и питања која су дефинисана реформском агендом, попут усвајања Закона о раду. Када је ријеч о бх. агенди, предсједник Додик не негира да има ставки које би могле да буду корисне, али и упозорава да има бројне недостатке – посебно у области монетарне политике. Подсјећа да ЕУ штампа 60 милијарди евра без покрића и тако угрожава економију БиХ, јер је њена монета везана за евро.

“Не залажем се за то да БиХ уђе у штампање евра без покрића, али би могла због добре намјере коју стално шаље, јер они су нас натјерали да марка буде везана за евро, да нам нађу неки санациони програм за монету. Тога нема, а нема ни памети у БиХ да се то питање стави на дневни ред. Чим странци нешто не желе, послушници из различитих конститутивних народа, одмах пристане да ћути”, каже Додик.

Европским питање, сматра Додик, сада се проглашава и питање Вијећа народа Републике Српске. Оно у односу на федерално, није дефинисано Уставом БиХ, ни Дејтоном. Истиче, наметнуто је одлукама међународне заједнице.

“Ми ћемо се бавити нормативима, а не причама о томе шта се мора. Ових дана изучавам неки материјал који до сада није био доступан јавности. Јасно је да су од првог дана међународна заједница и високи представници, имали концепт разбијања ентитета и централизацију БиХ. То и данас раде”, каже предсједник Српске.

Додик је још једном поновио да ММФ треба заобилазити у широком луку, али и подсјетио да због чињенице да овом државом управљају странци, чим Српска изађе на неко слободно финансијско тржиште, тај процес буде заустављен. Банка Српске, тврди, неће бити ликвидарана, а депозити неће бити изгубљени. Најавио је и да ће објекат заједничких институција у Источном Сарајеву бити отворен ускоро.