latinica  ћирилица
08/02/2016 |  16:50 | Аутор: СРНА

Стечај- рјешење проблема радника Ливнице челика

Покретање стечаја у Ливници челика Тузла, односно Босна валвес, једини је пут ка рјешавању проблема радника ове компаније, рекао је кантонални министар индустрије, енергетике и рударства Срђан Мићановић.
Радници Ливнице челика Тузла  наставили штрајк глађу - Фото: nezavisne novine
Радници Ливнице челика Тузла наставили штрајк глађуФото: nezavisne novine

Мићановић је изјавио да би по покретању стечаја радници били пријављени на евиденцију за запошљавање и имали право на остваривање накнаде за период незапослености. Наводећи да је предстечајно рочиште заказано за петак, 12. фебруар, Мићановић је рекао да је Влада Тузланског кантона обезбиједила средства за уплату неопходног доприноса за незапосленост, како би радници остварили то право.

Премијер кантона Бего Гутић истакао је да је ријеч о веома сложеном правном проблему који је резултат активности власника Ливнице челика у вријеме док је Ливница била приватизована. Према његовим ријечима, једна од претходних кантоналних влада је, онда када је уочила да приватник не испуњава своје обавезе, поништила приватизацију, али није могла размрсити "правно клупко" и поништити активности које су већ биле учињене.

- Једна од таквих активности је и формирана фирма Босна валвес у коју су, уз прећутни сагласност приватника и синдиката Ливнице челика 2005. године пребачени сви радници Ливнице - рекао је Гутић.

Гутић и Мићановић су посјетили раднике Ливнице који штрајкују глађу и упознали их са оним што је Влада до сада учинила за рјешавање њиховог радно-правног статуса, као и активностима које треба да услиједе у наредном периоду. Позвали су раднике да прекину штрајк глађу који су почели 25. јануара, тражећи да им се исплати једна плата и ријеши радно-правни статус.