latinica  ћирилица
08/02/2016 |  16:44 | Аутор: СРНА

Додик: Кандидатура за чланство - максимум за БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће позиција кандидата БиХ за чланство у ЕУ бити максимум који ће остварити на европском путу јер нема капацитет за нешто више.
ЕУ и БиХ - Фото: илустрација
ЕУ и БиХФото: илустрација

Додик је нагласио да Српска нема ништа против подношења апликације за чланство у ЕУ, али да искуства земаља из претходног периода говоре да су морали имати консензус европских земаља прије самог подношења апликације.

"Нисам сигуран да у Европи тренутно постоји сагласност да се таква апликација поднесе", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци, истичући да пред БиХ стоје и реформска агенда која је постављена као услов, као и само настојање ЕУ да моделира уставни поредак БиХ, а што није могуће.

Када је ријеч о европском путу БиХ, Додик је подсјетио да су из ранијег периода на нивоу БиХ остала неријешена питања Сејдић и Финци и механизам координације, али да је Српска испунила обавезе и по једном и по другом питању и није стајала на путу БиХ ка ЕУ.

"Српска рјешава и питања из Реформске агенде попут Закона о раду који смо усвојили, а видите шта се дешава у Федерацији БиХ јер оно што су радили не могу да проведу у живот", рекао је Додик, додавши да многе ствари, попут монетарне политике, нису наведене у Реформској агенди.

Он је нагласио да са најнижом стопом ПДВ-а и оваквом монетарном политиком, односно због везаности конвертибилне марке за евро и пада евра у односу на долар, БиХ не може озбиљно да ријеши питање економског опоравка.

На питање новинара докле је стигла изградња зграде заједничких институција у Источном Сарајеву, Додик је рекао да је тај објекат у фази намјештања. Према његовим процјенама, отварање објекта могло би да буде крајем марта или у априлу.