latinica  ћирилица
08/02/2016 |  16:42 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Опоравља се ПД Семберија (ВИДЕО)

План реорганизације јединог преосталог државног пољопривредног добра "Семберија", уз подршку Владе Српске иде у добром смјеру.
Пољопривредно добро Семберија - Фото: РТРС
Пољопривредно добро СемберијаФото: РТРС

Фарма Обријеж продата је за 765 хиљада марака, па је измирен дио дуга од милион 450.000 према Бобар банци у ликвидацији. Остатак ће бити исплаћен када се прода и магацин "Сјеме".

Остала кредитна дуговања репрограмирана су у наредних пет година, чиме су створени услови за измирење обавеза за порезе и доприносе и исплату плата радницима. Предузеће, којем је пријетио стечај, тврде надлежни, се опоравља. 

Ново руководство Пољопривредног добра успјело је да репрограмира обавезе за порезе и доприносе од око милион 200.000 марака и тако ријеши привремену блокаду рачуна. Након петогодишње паузе радници ће први пут добити бруто плату, па имају, кажу, разлога за оптимизам. Фирма им три године није уплаћивала доприносе, а дугује им и осам плата.

"Данас- сутра треба да буде једна плата, то је мајска и до краја фебрура јунска плата. Ми радимо и надамо се бољем", каже Миодраг Саватић, предсједник Синдиката ПД Семберије.

Нагомилани дуг од 13.800.000 марака рјешава се према приоритетима- прво су репрограмирани дугови према банкама, Пореској управи, за 4 мјесеца исплаћене 3 плате радницима, а када се стекну услови биће измирена и остала дуговања. Прва фаза реорганизације окончана је и прерасподјелом радних мјеста и смањењем радника - 10 је пензионисано, а пет споразумно прекинуло радни однос, па су у 2016. годину ушли са мањим финанијским оптерећењем, али већим производним планом.

"Повећање сточарске производње то смо успјели, што се тиче ратарске, уговорили смо сјеменску производњу на већој површини и наравно планирамо већу производњу повртарској производњи, тако да су то три стуба од којих највише очекујемо", изјавио је Стеван Трифковић, директор ПД Семберија.

Производња млијека већ је повећана за хиљаду литара. Прошле године набавили су 94 јунице, па сада у савременој фарми имају 300 крава, од чега је 240 музних. Планирају набавку још 50 грла.

"Приплодне јунице већ су се истелиле,остало пар. Тренутна производња је 4.000 литара дневна - 3.800 Козарској Дубици Млијекопродукту, остало иде за исхрану телади, рекао је Миодраг Гајић, руководилац Сточарске произвдоње.

 Влада Српске је финансијски подржала предузеће кроз претварање пореског дуга у акције у власништву Српске, инвестиције у модернизацију опреме и објеката уз истовремену промјену структуре ратарско-повртарске производње, у циљу повећања профитабилности.

Дугорочни план улагања у наредне четири године је повећање броја музних грла на 1.050 крава, колики је капацитет нове фарме. ПД Семберија, које тренутно запошљава 163 радника, користи и новчане подстицаје за производњу пшенице, поврћа, меса и млијека, потврђено нам је из ресорног министарства.