latinica  ћирилица
08/02/2016 |  16:30 | Аутор: СРНА

Додик: Банка Српске ће опстати

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да ће Банка Српске опстати и да депозити неће бити изгубљени.
Банка Српске - Фото: СРНА
Банка СрпскеФото: СРНА

"Ако не ријешимо проблем докапитализације са неким домаћим или страним улагачем, онда имамо другу, па чак и трећу варијанту, али ниједна не подразумијева ликвидацију банке или губитак депозита", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, о докапитализацији се још преговара, док друге двије опције подразумијевају реконструисање саме банке, што није лак посао и подразумијева много усаглашавања.

Говорећи о Балкан инвестмент банци, а касније о Банци Српске, Додик је рекао да је у условима глобалне економске кризе, било веома важно очувати повјерење у банкарски систем.

"То је опредијелило власти Републике Српске да у периоду када је Балкан инвестмент банка дошла у проблеме, преузме власништво над банком и уложи одређени новац за ликвидност банке", објаснио је Додик.

Додик је напоменуо да нико не бјежи од тога да се испитају сви проблеми у прошлости банке, који су ствар правосуђа.

Одговарајући на новинарско питање да ли директор Агенције за банкарство Славица Ињац има његово повјерење, Додик је рекао да је она одличан директор Агенције.

"Славица Ињац је својом стручношћу показала да Агенција за банкарство, која је била нападнута од међунардног фактора који је желио централизацију на нивоу БиХ, треба да остане и јесте остала у Републици Српској", поручио је Додик.

Он је додао да Ињац није крива што је дошло до поремећаја који су захватили читав свијет, па и неке од банака у Српској.