latinica  ћирилица
08/02/2016 |  16:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Могућ повећан прилив избјеглица ако Британија изађе из ЕУ

Хиљаде избјеглица могле би прећи из Француске у Британију уколико њени грађани на референдуму одлуче да напусте ЕУ, саопштио је портпарол Дејвида Камерона, чиме је још једном поновио став премијера да би излазак из Уније нанио штету безбједности на границама.
Кале: Мигранти покушали ући у Евротунел - Фото: Screenshot
Кале: Мигранти покушали ући у ЕвротунелФото: Screenshot

Портпарол је рекао да би напуштање Уније могло да угрози споразум са Француском по коме британски граничари могу да контролишу мигранате на француској страни, док поборници изласка из Уније, међутим, овакве изјаве називају "почетком кампање страха," како би се гласачи навели да се опредијеле за опстанак у Унији.

"Ми имамо такав однос са Француском дјелимично зато што смо партнери у ЕУ. Уколико напустимо ЕУ нема гаранција да ће се та контрола наставити," рекао је портпарол.

Он је подсјетио да се хиљаде миграната налази на сјеверу Француске зато што желе да дођу у Британију оцијенивши да без поменуте контроле на граници не би било ничега да их спријечи да пређу Ламанш током ноћи и дођу у Велику Британију.

Више граничних прелаза Велике Британије са Француском налази се на француској страни Ламанаша, између осталог у луци Кале, поред које хиљаде миграната живи у такозваном кампу "Џунгла" надајући се да ће прећи у Енглеску.

Неки француски функционери су критиковали овај аранжман а француска градоначелница Калеа Натаса Бушар је тражила да се гранична контрола врати у Британију.

Камерон је заложио свој ауторитет за план предсједника Европског савјета Доналда Туска да задржи Британију у Унији рекавши да је, уколико га други лидери ЕУ привхате, то најбољи план за Британију и да ће он водити кампању за останак у Унији.

Противници останка у Унији кажу да премијер сада прибјегава "застрашивању".

"Споразум о регистрацији и контроли миграната у Калеу склопљен је са Француском, не са ЕУ. Нема разлога да се то промијени због изласка из Уније," рекао је Арон Бенкс, ко-оснивач кампање "НапуститиЕУ".

Камеронов портпарол међутим каже да премијер износи истинске разлоге за забринутост, нарочито имајући у виду да су бирачи више пута рекли да желе да премијер ријеши питање миграције у преговорима са ЕУ.