latinica  ћирилица
08/02/2016 |  16:07 | Аутор: СРНА

Меркел: Потребно прећи на реализацију пројеката

Донатори треба да престану да причају и пређу на реализацију пројеката и градњу објеката новцем који је обећан на донаторској конференцији за сиријске избјеглице прошле седмице, изјавила је њемчака канцеларка Ангела Меркел.
Меркел - Давутоглу - Фото: AP
Меркел - ДавутоглуФото: AP

"Потребан нам је видљив први пројекат. За дијете из Сирије нема користи од тога што кажемо да смо обећали три милијарде евра, ако турски разред и даље дијели просторије са сиријским избјеглицама. Они желе да виде школу и то што прије", рекла је Меркелова током посјете Анкари.

Она је додала да треба осигурати да не буде превише бирократских препрека. "Умјесто тога, избјеглице треба да виде корист брзо и без бирократије", рекла је Меркелова.

Она је на заједничкој конференцији за новинаре са турским премијером Ахметом Давутоглуом позвала Анкару да што прије побољша ситуацију за избјеглице у Турској.

Меркелова је додала да што прије треба искористити три милијарде евра које је у ту сврху обећала ЕУ.

Она је изјавила да је "ужаснута" и "шокирана" патњом становника сиријског града Алепа, који је, како је додала, изложен првенствено руским ваздушним ударима као дио подршке сиријским државним снагама у борби против побуњеника.

Меркелова је рекла да су десетине хиљада цивила због бомбардовања избјегле из града и да та акција можда представља кршење резолуције Савјета безбједности УН, коју је Москва потписала у децембру.