latinica  ћирилица
08/02/2016 |  15:56 ⇒ 17:28 | Аутор: РТРС

Братунац- Петиција подршке породици Божић (ВИДЕО)

Неколико удружења расељаних Срба и Борачка организација покренули су петицију подршке брачном пару Божић којима је суд одузео кућу у братуначком насељу Подчауш.
Братунац - петиција за Божиће - Фото: РТРС
Братунац - петиција за БожићеФото: РТРС

Петиција с потписима грађана биће упућена судским инстанцама и другим институцијама с циљем ревизије поступка и проналажења рјешења за Божиће. 

Седам стотина грађана општине Братунац већ је потписало петицију подршке Маркици и Душанки Божић. Имовина им је, кажу, неправедно одузета. Траже да одговорни за бројне пропусте приликом куповине ове некретнине одговарају.

Из Удружења расељених Срба сарајевске регије кажу да ће петицију упутити свим релевантним институцијама. Истовремено, на сваку нову заказану деложацију окупиће их се још више.

„Кроз евиденцију регуларног државног органа потврђено власништво, укњижили се у општинском катастру као власници купљене некретнине, а данас након 10 година од закључења уговора неко долази да докаже да нису били у праву. Па нису они књижили него су били купци“, каже Видо Бандука, предсједниик Удружења.

Душанка и Маркица избјегли су из Сајарева, у Братунцу су прије 12. година купили кућу од Омера Мујчића. Међутим, суд им је одузео имовину, јер је првобитни власних исту кућу већ раније продао. Више, кажу, немају снаге за доказивањем власништва.

„Да се више једном разријеши шта је чије, да ли је моје и да се нешто оствари јер сам ја све дала, да неко то надокнади, да не останем и ја без ичега... Омер продао, узео паре, суд одузима, даје тој жени“, каже Душанка Божић.

Првог фебруара Божићима је била заказана деложација, али су грађани Братунца спријечили судске извршитеље да иселе овај брачни пар. Од тада Маркица и Душанка у страху су да би им судски извршитељи сваког часа могли поново покуцати на врата.