latinica  ћирилица
08/02/2016 |  15:43 ⇒ 15:58 | Аутор: СРНА

Голић: Ријешити проблем грађевинских парцела на Раковачким барама

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић разговарала је данас са припадницима некадашње Војске и Министарства одбране Српске и надлежних институција како би био ријешен проблем у вези са грађевинским парцелама на Раковачким барама у Бањалуци, стар 12 година.
Сребренка Голић - Фото: СРНА
Сребренка ГолићФото: СРНА

Голићева је рекла да су на састанку договорене мјере и носиоци активности како би се одређени правни недостаци у техничкој документацији отклонили и на тај начин створили услови да се јасно разграниче власнички односи између учесника у грађењу на овој локацији, саопштено је из ресорног министарства.

Ријеч о пројекту који је започео још 2003. и 2004. године, када је тадашње Министарство одбране додијелило грађевинске парцеле физичким лицима која су била запослена у некадашњој Војсци и Министарству одбране Српске.

"Припадници Војске Републике Српске и некадашњег Министарства одбране, међу којима је извјестан број породица погинулих и несталих, бораца и РВИ и избјеглог и расељеног становништва, због комплексности пројекта, али и немара тадашњих структура власти које нису на јасан начин дефинисале питање власништва над земљиштем и објектима, дошли су у ситуацију да не могу завршити своје објекте", наведено је у саопштењу.

У саопштењу се појашњава да им садашњи статус - са имовинско-правним односима који нису до краја дефинисани, а једним дијелом и због недостатка материјалних средстава - не омогућава да у потпуности располажу својим непокретностима и да користе све расположиве могућности за финансирање наставка изградње.

Састанку са Голићевом, који је одржан на иницијативу припадника пријашње Војске Републике Српске и некадашњег Министарства одбране Српске којима су, с циљем рјешавања стамбеног питања, додијељене грађевинске парцеле за индивидуалну стамбену изградњу на локалитету Раковачке баре у Бањалуци, присуствовали су и представници Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, Републичке дирекције за обнову и изградњу и Правобранилаштва Републике Српске.

Припадници некадашње Војске и Министарства одбране Српске захвалили су Голићевој што је одмах реаговала на њихову иницијативу и изразили задовољство што се коначно назире рјешење њиховог проблема, те што ће напокон добити могућност да у потпуности ријеше свој егзистенцијални проблем.