latinica  ћирилица
08/02/2016 |  15:37 ⇒ 19:16 | Аутор: РТРС

У Новом Граду формиран Привредни савјет (ВИДЕО)

У Новом Граду формиран је Привредни савјет. У његовом саставу налазе се представници привредних предузећа и пољопривредних задруга. Задатак Савјета је да сагледа стање и предлаже мјере за побољшање стања у привреди и пољопривреди.
Нови Град - привредни савјет - Фото: РТРС
Нови Град - привредни савјетФото: РТРС

Фабрика за производњу палета "Депал" запошљава 27 радника и цјелокупну производњу пласира на западноевропско тржиште. Такве планове имају и у овој години. Њихова искуства добро ће доћи и другима који намјеравају да извозе.

"Да проширимо постојеће и уведемо нове производе. Пласирамо их на инострано тржиште Аустрије, Италије и Холандије. Са извозом немамо проблема", изјавио је Дино Делић, директор"Депала".

Конфекција "Сана-Елвис" из Сводне запошљава 107 радника. Седамдесет одсто производа извозе. Иако је конкуренција јака, ипак опстају.

"Врло је тешко, али уз велико залагање и одржавање квалитета и квантитета"Сана-Елвис" то успјева", каже Мира Лазић директорка "Сана-Елвис".

Производно -прерађивачка индустрија са свега 23 одсто учествује у структури у привреди Новог Града. То је недовољно, јер подаци потврђују да је у протеклој години забиљежено повећање увоза, а смањен је извоз. На Привредном савјету је да предлаже мјере побољшања привредног амбијента.

"Приоритети ће бити размјена знања, тражење тржишта, да заједно наступимо на тржишту. Младе људе да задржимо и да их запошљавамо", рекао је Саша Стјепановић предсједник Привредног савјета.

Уз развој привреде неопходно је улагати и у пољопривредну производњу, јер је и ту шанса за нова запошљавања.

"Да се покрене неки прерађивачки капацитет из месне индустрије, како би се капацитети који постоје на подручју наше општине ставили у функцију", каже Сњежана Рајилић, начелница општине Нови Град.

О приједлогу мјера Привредног савјета расправљаће и одборници Скупштине општине Нови Град на посебној сједници већ крајем ове седмице.