latinica  ћирилица
08/02/2016 |  15:29 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Новине у Закону о стечају (ВИДЕО)

Благовремено покретање стечајног поступка,увођење поступка реструктуирања предузећа, кажњавање директора који на вријеме не покрену стечај, ограничавање поступка на годину дана...
Закон о стечају - Фото: РТРС
Закон о стечајуФото: РТРС

Ово су само неке новине које доноси нови приједлог закона о стечају. Може ли бити спас за посрнула предузећа да изађу из кризе? На ово питање тешко је дати прави одговор, али многи су увјерени да ће бити добра шанса за финансијски опоравак привредног субјекта.

Сви су такође сагласни,да је овај закон требало донијети много раније. 

Добро, али закашњело рјешење. Овако, у најкраћем, многи оцјењују приједлог новог закона о стечају. Доказ овим тврдњама је безброј уништених предузећа, али и више од 500 ликвидационих поступака који се воде у Републици Српској. Ипак, најважније, што доноси нови закон јесте тзв. реструктуирање предузећа прије стечаја.

Оно што су предлагали послодавци, а што за сада није у приједлогу новог закона је могућност да Пореска управа реагује на вријеме, када констатује да предузеће гомила дугове и иде у минус.

Новина је да један стечајни управник не може да води више од два предузећа у стечају. До сада тога није било, па од тога није имао користи нико, осим стечајних управника, који су за сваку фирму у стечају добијали накнаде.

Тренутно се пред привредним судовима у Републици Српској воде 344 стечајна поступка.

Да ли ће нови закон помоћи и овим привредним субјектима да изађу на зелену грану или ће то бити шанса за неке нове стечајне поступке?