latinica  ћирилица
08/02/2016 |  15:26 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

У Београду уручене Вукове награде (ВИДЕО)

У Београду су данас уручене Вукове награде, које додјељује Културно-просвјетна заједница Србије за изузетан допринос развоју културе у Србији и на свесрпском културном простору.
Вукова награда - Фото: РТРС
Вукова наградаФото: РТРС

Осим редовних Вукових награда истакнутим умјетницима и посленицима културе, уручене су и три Изузетне Вукове награде. 

Традиционална Вукова награда додјељује се за нарочите резултате у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке на свесрпском културном простору, а имена награђених обогатила су импознатан списак досадашњих добитника.

“Као установа културе од националног значаја трудимо се да препознамо доследност у чувању културне баштине, неговању традиција, али и ширењу културе и остваривању врхунских домета у култури”, каже Живорад Ајдачић генерални секретар Културно-просвјетне заједнице Србије.

Изузетну Вукову награду добили су Гимназија из Крушевца, оперска умјетница Јадранка Јовановић и академик Матија Бећковић, који каже да би се у Вукова одликовања могла убројати и она која носе његово име, а додјељиваће се док буде Вуковог народа. Указује на то да су се Вукова начела у наше вријеме преобразила, па се чита како није написано, а пише онако како се не мисли.

“Ваљало би да се сваких сто година јави нови Вук Караџић, а његов задатак би био да уведе народни језик у књижевност”, рекао је академик Матија Бећковић, добитник Изузетне Вукове награде.

Вукову награду добило је 10 стваралаца и институција, а међу њима су сликар Радован Мића Трнавац, диригент Бојан Суђић и књижевник Мирослав Тохољ, коме ће, каже, бити подстицај да и даље ради у вуковском правцу.

“Ово је практично награда, велика награда, велика национална награда за све оно што сам до сада написао. Помишљам да је дошла у правом тренутку”, ријечи су Мирослава Тохоља, добитника Вукове награде.

Културно-просвјетна заједница Србије ове године слави шест деценија постојања, а Вукова награда уручена је 52. пут.