latinica  ћирилица
08/02/2016 |  12:56 | Аутор: Б92

Ко ће од српских тенисера изборити норму за ОИ у Рију?

После Фед куп меча Србија – Шпанија јасно је којих петоро тенисерки и тенисера ће сигурно представљати Србију на олимпијском турниру у Рио де Жанеиру.
Новак Ђоковић - Фото: Getty Images
Новак ЂоковићФото: Getty Images

Осим Новака Ђоковића, Виктора Троицког, Јелене Јанковић и Ане Ивановић, готово извјесно ће у Бразил и Ненад Зимоњић, а остаје нам да видимо хоће ли се још неко од наших изборити норму.

У правилима Свјетске тениске федерације пише да је услов за наступ на олимпијском турниру "три учешћа у Дејвис куп или Фед куп селекцији од 2013. до 2016. године". Тај услов испуњавају или могу да испуне све наше тенисерке које се налазе или би могле да се нађу међу онима које имају и другу 'норму', пласман на WТА листи.

Ана Ивановић играла је за Србију по једном 2013, 2014. и 2015. године, са Њемачком у Штутгарту, Румунијом у Букурешту и Парагвајем у Новом Саду прошлог прољећа.

Јелени Јанковић је наступ у Краљеву први послије три и по године, 2012. је одиграла сва три меча, али од тада није излазила на терен у Фед купу.

Ипак, у условима за наступ на Олимпијским играма не користи се термин "игра" него "учешће" па се Јелени рачуна и меч Србија – Парагвај прошле године, иако су играле Александра Крунић и Ана Ивановић, али ће јој учешће у екипи у априлу када је на програму плеј оф Свјетске Б групе, бити довољно за наступ у Рио де Жаниеру.

По истом критеријуму, на олимпијски турнир у Рију иде и Марија Шарапова, играла је у два меча 2015. године, али се у дуелу Русија – Холандија овог викенда појавила у екипи иако није излазила на терен.

Гарбиње Мугуруса (тренутно пета на WТА листи) у Краљеву је одиграла тек други пут за Шпанију, а на листи играчица које, бар тренутно, не испуњавају услов за наступ у Рију су и Медисон Киз (24), Дарија Гаврилова (33), Аника Бек, Маргарита Гаспарјан, Мона Бартел, Коко Вандевеге, Варвара Лепченко...

Остале наше тенисерке имају довољно наступа, Бојана Јовановски и Александра Крунић имаће другу 'препреку', пласман на WТА листи – Бојана је тренутно 86, а Александра 120. на свијету.

У конкуренцији мушкараца од играча из првих 40 само Кевин Андерсон, Беноа Пер, Иво Карловић, Стив Џонсон и Аљаж Бедене немају, бар тренутно, довољан број наступа у Дејвис купу. Наши репрезентативци свакако тај проблем немају с обзиром на чињеницу да се редовно одазивају позивима селектора.

Ненад Зимоњић могао би да наступи и у мушком дублу и у мјешовитом пару, а ту су и Душан Лајовић (79. на свијету) и Филип Крајиновић (100).

Свака земља смије да има укупно 12 представника – по шест у мушкој и женској конкуренцији (четири у синглу плус два у дублу).

На списку учесника у синглу је по 56 тенисерки и тенисера по свјетској ранг листи (црта за учешће на ОИ подвлачи се 6. јуна), још шест мјеста дјелиће се по посебним критеријума (приоритет су домаћи и регионални представници, затим и бивши освајачи медаља), а жријеб од 64 мјеста попуниће се двјема специјалним позивницама.

У Лондону су у мушком синглу играли Ђоковић, Типсаревић и Троицки, два дубла, Зимоњић - Типсаревић и Ђоковић - Троицки, у конкуренцији жена Јелена Јанковић и Ана Ивановић. Зимоњић је у миксу играо са Аном Ивановић.