latinica  ћирилица
08/02/2016 |  12:08 | Аутор: Б92

Пријетње између САД и Израела због војне помоћи

Три рунде преговора Израела и САД о новом пакету војне помоћи јеврејској држави нису уродиле плодом и двије стране сада пријете једна другој.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху најавио је у недјељу да ће споразум одложити до предсједничких избора у САД, ако се не испуне безбједносне потребе Израела.

Американци су узвратили да избор новог предсједника САД неће донијети бољи договор. Они су упозорили да се ситуација буџетом неће побољшати.

"Чак и док се боримо са посебним изазовима у буџету, посвећеност ове администрације безбједности Израела је таква да смо спремни да потпишемо меморандум о разумијевању који ће представљати највећу једнострану обавезу војне помоћи једној земљи у историји САД", изјавио је анонимни амерички званичник за израелски лист "Харец".

Он је додао да Израел наравно може да чека на нову админстрацију да финализује меморандум, ако не буде задовољан.

"Међутим, ми бисмо упозорили да се буџет САД по свој прилици неће побољшати за једну до две године и Израел сигурно неће наћи предсједника који је посвећенији безбједности Израела од предсједника Обаме", закључио је анонимни званичник.

Он је објаснио да изазов за САД у овом тренутку не представља само страна помоћ, већ и трошкови за домаће потребе.

Подсјетио је такође да Израел тренутно прима више од 50 процената стране војне помоћи коју САД обезбјеђују широм свијета.

"Упркос ограничењима у на основу екстензивних консултација с Израелом о његовом пријетећем окружењу и помним дискусијама са владом САД о израелским безбједносним потребама, увјерени смо да нови меморандум може да испуни највише израелске безбједносне захтеве", рекао је он, истакавши да ни једна друга администрација САД није учинила више од Обамине за безбједност Израела.

На основу постојећег меморандума, потписаног прије десет година, САД су за тај период обезбједиле преко 30 милијарди долара помоћи. Израелска страна сада тражи да се та помоћ повећа са три за додатних четири до пет милијарди годишње.

Нетанијаху је поновио став Израела да је споразум великих сила о укидању санкција Ирану лош и да је Израелу обећана већа помоћ како би се супроставио опасности коју та земља представља.

Израелски званичници кажу да се преговори с Американцима "тешки и сложени" и да ће можда бити потребан састанак Нетаниахуа и Обаме како би се постигао договор.