latinica  ћирилица
08/02/2016 |  11:54 ⇒ 11:58 | Аутор: СРНА

Македонија: Почео предистражни поступак у случају "Монструм"

Македонско Специјално јавно тужилаштво почело је предистражни поступак у случају "Монструм" у коме је шест Албанаца осуђено на доживотни затвор због петоструког убиства прије четири године код Смиљковског језера у близини Скопља.
Случај "монструм"(фото:vreme.com) -
Случај "монструм"(фото:vreme.com)

Специјално тужилаштво располаже допунским информацијама које провјерава са породицама оптужених и адвокатима који раде на случају, наводи телевизија "Алсат-М", позивајући се на извор из тужилаштва.

За убиство четворице младића и једног рибара код Смиљковског језера на доживотни затвор су осуђени Африм Исмаиловић, Алил Демири, Агим Исмаиловић, Фејзи Азири и Сами Љута. Њима је стављено на терет кривично дјело тероризам, док је Хаки Азири осуђен као помагач у овом кривичном дјелу.

Случај "Монструм" тренутно је у Врховном суду Македоније по жалби одбране, након што је Апелациони суд потврдио првостепену пресуду Основног суда у Скопљу.

У масакру код Смиљковског језера 12. априла 2012. године убијени су младићи Киро Тричковски, Филип Славковски, Цветанче Ацковски и Александар Наћевски, животне доби између 18 и 20 година, из скопског насеља Радишани, те 45-годишњи рибар Борче Стефановски из села Црешево.

Адвокати осуђених рекли су након изрицања пресуде да је донесена на бази основа сумњи, без икаквих доказа и да само образложење наводи на огромне сумње о владавину права у Македонији.

Родитељи убијених младића остали су незадовољни и након одлуке Апелационог суда јер сматрају да није све рашчићено у вези са тим убиством и да је остала сумња да су у убиство дјеце умијешани високи функционери. Незадовољство је исказивано и вишедневним протестима на скопским улицама.

Специјално јавно тужилаштво Македоније формирано је у новембру прошле године као дио договора о превазилажењу политичке кризе са задатком да истражи прислушкиване разговоре и криминалне радње из прислушкиваних разговора.

Лидер македонског опозиционог СДСМ Зоран Заев у мају прошле године затражио је нову истрагу у случају петоструког убиства на језеру, а као разлог је навео попстојање нових доказа, које никада није објелоданио.