latinica  ћирилица
08/02/2016 |  11:40 ⇒ 12:37 | Аутор: СРНА

Српска: Упозорење грађанима због јаког вјетра и падавина

Из Републичке управе Цивилне заштите упућен је позив грађанима, домаћинствима и колективима да предузму превентивне мјере на личној, као и на заштити имовине, због јаког вјетра који се очекује наредних дана.
Вјетар у Бањалуци - Фото: РТРС
Вјетар у БањалуциФото: РТРС

Најснажнији удари вјетра очекују се у Крајини, Херцеговини, Сарајевско-романијској регији и Подрињу, саопштено је из Цивилне заштите.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, у наредних неколико дана у Републици Српској очекује се јак вјетар који ће дувати од 40 до 90 километара на час.

Вјетар може изазвати штету на крововима, дрвећу, струјним кабловима и далеководима, наводи се у саопштењу.

Метеоролози предвиђају обилну кишу, првенствено на југозападу и југу, те могућу појаву бујица.

БАЊАЛУКА: УПОЗОРЕЊЕ ГРАЂАНИМА ЗБОГ ЈАКОГ ВЈЕТРА И ПАДАВИНА

 Одсјек за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Градске управе Бањалука позвао је становништво на опрез због најављеног јаког вјетра и обилније кише.

Из овог одсјека апелују да грађани не остављају предмете на балконима јер би усљед вјетра могли да угрозе безбједност пролазника.

Становништво у насељима уз ријечне и бујичне водотокове позвано је на додатни опрез и евентуално предузимање неопходних превентивних мјера на заштити имовине.

Из Одсјека напомињу грађане да о евентуалном изливању бујичних потока обавијесте Центар за обавјештавање путем броја телефона 121.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, од данас поподне очекује се јак југо, а сутра поподне и увече, те у сриједу у првом дијелу дана јаки олујни удари вјетра брзине веће од 80 километара на час.

Обилнији пљускови очекују се данас и сутра, али и у сриједу од рано ујутро до поподне када ће пасти и више од 60 литара по метру квадратном. Највише падавинама очекује се од југозапада до југа.